Olie, Oorlog en Islam

15-06-2014 13:08

Het Midden-Oosten is een soort geopolitieke waakvlam; iedere keer dat het politiek opportuun is voor de groten der aarde (met name de VS), wordt het gas opengedraaid en staat alles weer in vuur en vlam. Nu vonden de VS en Saoedi-Arabië het blijkbaar opportuun om de soennitische terroristen (gelieerd aan terreurorganisatie numero uno: Al-Qaeda) delen van Irak te laten veroveren. Deze aanname lijkt vreemd (Al-Qaeda is immers een gezworen vijand van de VS), maar de recente Amerikaanse acties dan wel het uitblijven van acties, wijzen allen in dezelfde richting: de VS heeft dit laten gebeuren. Uiteindelijk zijn twee aan elkaar gelieerde oorzaken aan te wijzen: Iran en olie. Voor de belegger betekent dit een periode van verhoogde geopolitieke spanningen die op zijn minst een bodem onder de olieprijs zal leggen. Voor de burgers in de regio betekent dit een humanitaire ramp van enorme proporties. Iets wat de begunstigden van dit conflict zichzelf mogen aanrekenen.

Iran grootste dreiging

Sinds de val van Saddam Hoessein zaten de Amerikanen met één groot probleem: de sjiieten. Veel mensen denken dat het grootste conflict van de Islam met de Joden en/of Christenen te maken heeft, maar niets is minder waar. Het grootste conflict van de Islam ligt binnen de Islam: de sjiieten en de soennieten liggen al vele eeuwen met elkaar in de clinch. Na de periode Saddam (behorende tot de soennitische minderheid van circa 30 procent) was het nu de beurt aan de sjiieten (circa 60 procent van de Irakese bevolking). Iran greep deze kans met beide handen en steunde op allerlei manieren de Irakese sjiieten. Het plan is uiteindelijk om een groot sjiitisch rijk te vestigen onder de leiding van Iran. Dit rijk zal zich niet alleen beperken tot Iran en Irak, maar zal ook Syrië, Libanon en het noordelijk deel van Saoedi-Arabië behelzen (zie afbeelding). Terwijl maar 10 procent van de bevolking in Saoedi-Arabië sjiitisch is, is deze wel geconcentreerd in het noorden van het land. En hier ligt een van de vele addertjes onder het gras: veel van de oliegebieden van Saoedi-Arabië liggen nu juist daar in het noorden en deze sjiieten worden ook nog eens onderdrukt.

irak

The plot thickens

Saoedi-Arabië is dus ( terecht) bang dat de sjiieten, onder leiding van Iran, de macht kunnen in grijpen in deze gebieden. De nucleaire ambities van Iran moeten ook in dit licht bezien worden; met een nucleair wapen zou Iran het machtigste sjiitisch bewind zijn waar alle sjiieten zich achter kunnen scharen. Dit nieuwe rijk (kalifaat) zou dan de grootste olievoorraden van de wereld bezitten. de verklaring waarom Saoedi-Arabië de soennitische terroristen verzameld onder de naam ISIS/  de Levant steunt en waarom de VS dit allemaal toelaat. Sterker nog, de VS was bereid deze groepen terroristen te steunen in haar gevecht in Syrië (bondgenoot van Iran). Als de VS het echt had gewild, dan waren deze terroristische organisaties nooit Irak binnen gevallen. De berichten vanuit de Irakese regering, die tevergeefs om luchtsteun vroeg, bevestigen dit beeld. Dit is ook gelijk de ironie van het verhaal: de VS (en het Westen) heeft deze aan Al-Qaeda gelieerde soennitische terroristen nodig om Iran te beletten een groot sjiitisch rijk op te richten.

De één zijn dood…

Deze geopolitieke nachtmerrie heeft de VS met name aan haarzelf te danken. Maar de één zijn nachtmerrie is de ander zijn droom brood. Zo is deze situatie een humanitaire ramp voor de gewone soennitische en sjiitische burgerij en een financiële strop voor de burgerij in het Westen (hogere energieprijzen en defensie-uitgaven). De winnaars zijn dan ook gelijk in beeld: de olie- en gasproducerende landen (zoals de VS en Saoedi-Arabië), de defensie-industrie en de politieke leiders die behoefte hebben aan de zoveelste oorlog om de aandacht van de kiezer te verleggen (weg van de eigen interne problemen).

Oorlog, voor en door olie

Hoe dan ook, het Midden-Oosten staat weer in vuur en vlam. Tezamen met de verzuurde Arabische lentes in de regio, kan de belegger er van uitgaan dat olieprijs de komende tijd op zijn minst een enorme steun heeft. Nu zijn geopolitieke spanningen niet het enige wat de olieprijs in beweging kan zetten (zo zal een afkoelende wereldeconomie juist een neerwaarts effect gaan hebben), maar omdat de potentie van dit conflict (conflicten) om totaal te ontsporen nu dermate hoog is, zie ik persoonlijk dus weinig neerwaarts potentieel. Als al deze humanitaire kosten worden meegenomen, dan bestaat olie voornamelijk uit een verschrikkelijke hoeveelheid bloed, wat zweet en enorm veel tranen. Liever zie ik vrede in het Midden-Oosten, maar dat is blijkbaar een droom waar de grote geopolitieke spelers van de wereld en de leiders van islamitische terroristische organisaties niet op staan te wachten.