TPOok!

 
avatar
     
Column

Laat u maar gezellig bij de neus nemen door Nivea

De huid doet van alles maar zuurstof opnemen hoort daar niet bij

Dat fabrikanten van troniezalf hun consumenten niet helemaal voor vol aanzien is bekend, maar Beiersdorf AG, de producent van Nivea, maakt het met het op de markt brengen van Nivea Visage Oxygen Power wel heel bont. De tv-reclame van het zalfje bezingt de heilzame werking van de door de crème verhoogde zuurstofopname, die ervoor moet zorgen dat uw huid er stralender en jonger uitziet. Uitgeruster, zelfs. Is het niet prachtig?

De huid doet van alles maar zuurstof opnemen hoort daar niet bij

Nee, want het is volstrekte nonsens. Als de huid iets vermijdt, is het wel zuurstof opnemen. De huid beschermt zichzelf met allerlei mechanismen tegen de schadelijke invloed van zuurstofradicalen. Zuurstofradicalen, of vrije radicalen, zijn giftige, reactieve moleculen die schadelijk zijn voor ons lichaam, en zeker voor de huid. We beschermen ons tegen vrije radicalen met zogenaamde antioxidanten, die de vrije radicalen onschadelijk proberen te maken. Vitamine C is bijvoorbeeld zo’n antioxidant.

Waarschijnlijk hoort u al uw hele leven tot vervelens toe dat de huid het grootste orgaan van ons lichaam is, en dat is juist. De huid is echter niet alleen groot, maar ook heel belangrijk. Ze beschermt ons lichaam tegen de boze buitenwereld, houdt de hele boel netjes op z’n plaats en is verantwoordelijk voor het op peil houden van de vochtbalans en voor de temperatuurregulatie van het lichaam. De huid doet dus van alles, maar het opnemen van zuurstof hoort daar niet bij. Daar hadden we de longen namelijk al voor uitgevonden. De claim van Beiersdorf is dus onjuist.

Huidveroudering

Maar neemt de huid dan helemaal geen zalfjes en crèmes op? Jawel, maar tot een zeer beperkte diepte. Dermatoloog Menno Gaastra van Noordwest Ziekenhuisgroep: “Medische zalf heeft eigenschappen die het mogelijk maken om zover in de huid door te dringen dat ze de molecuulgrootte verandert. Dat zijn dan ook relatief agressieve werkzame stoffen. Cosmetische crèmes blijven aan de oppervlakte. Er zit vaak niet veel meer in dan water en vaseline.” Over claims van cosmeticafabrikanten en schoonheidssalons die beweren zalfjes of therapieën in de aanbieding te hebben die de huid meer zuurstof doen opnemen zegt Gaastra: “Daar kunnen we kort over zijn: dat is volstrekte onzin. Eigenlijk is het zelfs dubbele onzin, want de huid neemt niet alleen geen zuurstof op en al helemaal niet méér zuurstof; als ze dat wel zou doen zouden de gevolgen ook nog het omgekeerde zijn van wat er beweerd wordt: hoe meer zuurstofopname, hoe meer vrije radicalen vrij spel hebben, met een snellere huidveroudering als resultaat.”

‘Het is een feelgood industrie’

Hoe zit het dan met de claims van schoonheidssalons die beweren met allerlei spannende apparatuur de zuurstofopname van uw huid te verhogen? Gaastra: “Daarvoor geldt hetzelfde, ook als ze beweren de zuurstofopname van buitenaf met apparaten te kunnen beïnvloeden. Dat de huid van zo’n behandeling wat rozig wordt zal best, maar dat heeft niks te maken met zuurstofopname. De huid neemt geen zuurstof op, punt. De huid sluit ons lichaam potdicht af. Daar is ze voor. Dat huidmoleculen zuurstof nodig hebben, is nogal wiedes, maar die zuurstof wordt aangevoerd door het bloed. Dat zijn processen die zich afspelen op moleculair niveau. Met zalfjes en apparatuur met ingewikkelde namen valt dat proces niet te beïnvloeden. Dat zou ook niet goed zijn, want nogmaals: meer zuurstof betekent meer vrije radicalen die door het net glippen en schade veroorzaken.” Mogen schoonheidssalons dat soort behandelingen dan zomaar aanbieden? Gaastra: “Zolang je niet beweert dat het een medische behandeling is, mag er in Nederland van alles. De cosmetische industrie leeft van het feit dat mensen graag belazerd worden. Het is een feelgood industrie. Zolang daar geen huidschade mee wordt veroorzaakt, heb ik er in principe geen problemen mee. Als jij honderden euro’s wilt uitgeven om je lekker te voelen, mag dat van mij. Maar denk niet dat je huid zuurstof opneemt.”

Kortom: laat u rustig van alles wijsmaken door Beiersdorf en Unilever en andere fabrikanten van smoelensmurrie en ga lekker naar uw plaatselijke schoonheidssalon. Beide verkopen echter slechts een gevoel. U wordt er niet mooier of jonger van. Het enige dat afdoende helpt tegen rimpels is 18 jaar blijven. En dat gaat u niet lukken, hoezeer de cosmetische industrie u dat ook op de mouw probeert te spelden.

   

Steun direct Gard Simons

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.