Business

Bijenkorf bukt voor FNV gelijkheidsdrammers: Topverkopers mogen niet meer geëerd worden

19-05-2018 16:39

Perscommuniqué van vakbond FNV.

 

“De FNV-leden bij de Bijenkorf in Amsterdam hebben twee belangrijke successen geboekt. De Bijenkorf heeft de ‘wall of fame’ verwijderd. Tot voor kort verschenen er op deze muur bij de personeelsingang foto’s van verkopers die ‘tienen’ scoren bij klanten. Ook hebben de medewerkers in Amsterdam te horen gekregen dat zij niet meer aan klanten hoeven te vragen om op het feedbackformulier de naam van de verkoper in te vullen.

De medewerkers vinden het heel goed dat het management van de Bijenkorf hun zorgen serieus neemt door deze stappen te nemen. ‘Dit is een overwinning van de FNV-leden in de Bijenkorf. En daar zijn we enorm trots op’, zegt FNV-onderhandelaar Linda Vermeulen.

Medewerkers van de Bijenkorf die actief zijn bij de FNV maken zich zorgen over de oprukkende ratingcultuur. De afgelopen tijd ontstond hier ophef over. Onder de noemer #een10 riep de FNV als ludieke actie klanten op om altijd een tien te geven.

Medewerkers zijn trots op hun werk, en trots op hun warenhuis. Zij vinden het gênant om steeds aan klanten om feedback en rapportcijfers te moeten vragen, vooral omdat alleen de negens en tienen meetellen. De FNV heeft nog niet gehoord of het warenhuis ook in andere winkels stopt met de negens en de tienen.”

 

Scoren en presteren mag niet. Succes is kwetsend. Iedereen is een held, iedereen krijgt een 10.

Zelf weten, Bijenkorf. Maar er is nog nooit iemand slechter geworden van een beetje competitie op de werkvloer.