Marketing

Aantal leningen neemt toe door lage rente en groeiende economie

08-05-2018 17:58

Update: meer bij Geldshop.nl.

Uit het Nationaal Leenonderzoek blijkt dat consumenten in 2017 meer geld leenden dan in 2016. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn de lage stand van de rente, de aantrekkende economie en het stijgende vertrouwen in de economie. Het gemiddeld geleende bedrag ging wel omlaag, van 18.337 euro in 2016 naar 14.817 in 2017.

Gunstige vooruitzichten

Het aantal kredietaanvragen steeg in 2017 met 27,4% ten opzichte van 2016. Hierdoor heeft inmiddels 18% van de Nederlandse huishoudens minimaal één lening. Volgens onderzoek van het GfK zit het uitgeleende krediet hiermee weer in de lift, het totale volume hiervan komt in 2017 uit op 15,4 miljard euro. Dit zal de komende tijd verder groeien, omdat de rente nog steeds laag is waardoor geld lenen relatief goedkoop is. Daarnaast trekt de economie nog steeds aan en verwacht het Centraal Planbureau (CPB) dat deze groei de komende jaren doorzet. Bovendien zien we dat het vertrouwen van consumenten in de economie al geruime tijd zeer hoog is. Dit maakt de bereidheid een lening af te sluiten hoger.

Leendoelen

De belangrijkste reden voor het lenen van geld was in 2017 het oversluiten van een bestaande lening. Op de tweede plaats stond het financieren van een auto en op de derde plaats een verbouwing van het huis. Uit ander onderzoek weten we dat consumenten daarnaast vaak geld lenen voor een vakantie of om het spaarsaldo intact te houden.

Oversluiten

Het oversluiten van een lening kan voordelig zijn als daardoor een oude lening met een hoge rente kan worden vervangen door een nieuwe lening met een lage rente. Niettemin komt het ook voor dat consumenten een goedkope lening eerst aflossen, of een lening afsluiten om hun spaargeld op peil te houden. Volgens de economische psychologie komt dit omdat de ‘pijn’ van het betalen voor een lening afhangt van het doel van de lening. Een lening voor een vakantie die inmiddels al twee jaar geleden is, is men liever kwijt dan een lening voor een auto die nog steeds wordt gebruikt.

Kredietaanvragen naar gezinssamentelling

Bijna de helft van alle kredietaanvragen (48,9%) was afkomstig van alleenstaanden. Ook samenwonenden met kinderen hadden vaak geld nodig, deze categorie was verantwoordelijk voor bijna een kwart (23,4%) van alle aanvragen. Samenwonenden zonder kinderen en alleenstaanden met kinderen deden het laagste aantal aanvragen, met respectievelijk 18,4% en 9,3%. De geleende bedragen verschilden aanzienlijk tussen deze groepen. Alleenstaanden leenden gemiddeld iets meer dan 10.000 euro, samenwonenden leenden gemiddeld rond de 20.000 euro. Onder samenwonenden vallen ook gehuwden en geregistreerde partnerschappen.

Verwachtingen op langere termijn

Als de trend doorzet blijven consumenten de komende tijd meer geld lenen en besteden. Dit heeft een positief effect op de economische groei. Volgens de economische theorie zullen als gevolg van de gestegen kredietvraag en de groeiende economie na verloop van tijd de inflatie en de rente toenemen, waardoor de vraag naar nieuw krediet weer afneemt. Tenslotte bestaat er kans op een nieuwe financiële crisis als de opgebouwde schuld te hoog wordt.