Economie

Toerisme sinds economische crisis acht jaar op rij gegroeid

Wereldwijde toename, groei in Nederland bovengemiddeld

Tags:

Het gaat al jarenlang heel goed met het toerisme in de wereld en in Nederland. Net als de huizenmarkt en de detailhandel blijft ook de toerismesector gestaag doorgroeien sinds de economische crisis in 2008. Het CBS publiceerde hier onlangs zeer positieve cijfers over:

 

“Sinds de economische crisis in 2008 is het wereldwijde internationale toerisme ieder jaar met gemiddeld 4,8 procent gegroeid. Ook Nederland kreeg sinds 2010 steeds meer buitenlandse toeristen over de vloer. Dat blijkt uit cijfers van de World Tourism Organization (UNWTO) en het CBS, die in het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2017 zijn samengebracht. Het jaar 2016 was het zevende opeenvolgende jaar van groei van het¬†wereldwijde internationale toerisme¬†na de crisis in de jaren 2008‚Äď2009.”

 

Groei in Nederland harder dan rest van EU

In Nederland groeit het toerisme bovengemiddeld hard de afgelopen jaren. Vooral bij onze buurlanden zijn we in trek. Het CBS schrijft:

 

“Nederland deed het in 2016 beter dan gemiddeld in West-Europa met een groei van 5,5 procent tot ruim¬†15,8 miljoen¬†buitenlandse gasten in¬†Nederlandse logiesaccommodaties. Ook in 2014 en 2015 groeide het inkomend toerisme in Nederland harder dan in de EU-28 en de wereld. De groei was in 2016 vooral te danken aan gasten uit de ons omringende landen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Belgi√ę. Van alle buitenlandse gasten die Nederland in 2016 bezochten, kwam¬†76 procent¬†uit Europa. Van buiten Europa trok Nederland vooral meer toeristen uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika (9,2 procent). Uit Azi√ę kwamen in 2016 minder toeristen naar Nederland (2,4 procent).

In de eerste¬†8 maanden¬†van 2017 verbleven bijna¬†12,4 miljoen¬†buitenlandse gasten in Nederlandse logiesaccommodaties, een groei van¬†13,1 procent. Uit Aziatische landen kwamen¬†900 duizend¬†gasten, maar liefst¬†25,6 procent¬†meer dan een jaar eerder. Ook groeide het aantal Duitse toeristen in 2017 weer flink tot bijna¬†3,8 miljoen¬†gasten (15,7 procent).”

 

 

Goed voor arbeidsmarkt

Dat is goed nieuws voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Behalve horecabedrijven zoals hotels, restaurants en strandtenten profiteren ook dienstverlenende bedrijven sterk van de groei in de toerismesector. Meer mensen willen een touringcar huren of rondleidingen van een gids krijgen. Nu de groei zo lang heeft aangehouden kunnen steeds meer mensen daadwerkelijk een voltijdbaan krijgen in deze sector. Het CBS zegt hier het volgende over:

 

“Ook in Nederland groeide de toerismesector de laatste jaren harder dan de economie. Hierdoor is het aandeel van de toerismesector in de toegevoegde waarde gestegen van¬†3,0 procent¬†in 2010 naar¬†3,9 procent¬†in 2016. In 2016 leverde dat¬†542 duizend¬†personen werk op voor een totaal van¬†389 duizend¬†voltijdbanen. Het aandeel van de toerismesector in de totale werkgelegenheid (voltijdbanen) steeg in 2016 met¬†0,1 procentpunt¬†naar¬†5,5 procent.”

 

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.