Binnenland

NS kondigt drukte, volle treinen, staanplaatsen en veel reizigersellende aan

28-08-2017 09:05

De NS bereidt zich voor op de drukste maand van het jaar. Nederland komt terug van vakantie en we gaan weer naar school of naar het werk. Het spoorbedrijf verwacht in september meer dan 35 miljoen reizigers te vervoeren.

Vorig jaar vestigde NS in deze maand een record, met 33,3 miljoen reizigers. Die stijging komt door de groeiende economie en de dalende werkloosheid. Door de aanschaf van treinen en slimmer onderhoud heeft NS nu tweehonderd meer rijtuigen beschikbaar dan in september vorig jaar, in totaal: 2750 rijtuigen. Die worden ingezet op drukke trajecten om treinen te verlengen.

Ondanks de maatregelen waarschuwt topman Roger van Boxtel wel voor vertraging en drukte. “In het drukke Nederland hoort staan in de spits erbij, net zoals de files op de weg.” Hij benadrukt dat het bedrijf voor 2,5 miljard euro in treinen investeert. Omdat het de komende jaren in de spits nóg drukker wordt, en alleen het regelen van extra treinen niet genoeg is, pleit Van Boxtel voor meer investeringen in de infrastructuur.

Vanaf 6 september test NS elke woensdag op het drukke traject Amsterdam-Utrecht-Eindhoven de tienminutentrein, een operatie waarmee tussen deze steden elke tien minuten een intercity rijdt. Daarmee zijn 15 procent meer reizigers te vervoeren.

(ANP)