Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
   
Portemonnee

Kassa: peperdure ‘externen’ steeds vaker door overheid ingehuurd

Je moet wat met belastinggeld

De kosten van de inhuur van extern personeel bij de overheid zijn in twee jaar tijd met bijna 20 procent toegenomen. Dat concludeert het AD vrijdag na onderzoek bij vier bestuurslagen in de periode 2014-2016. Het onderzoek richtte zich op de ministeries, de gemeenten, de provincies en de waterschappen. De uitgaven zijn bij de 151 onderzochte bestuursorganen in twee jaar tijd met 19 procent gestegen naar 2,4 miljard euro.

Steeds meer ministeries overschrijden de rijksnorm dat niet meer dan 10 procent van de personeelskosten naar externe inhuur mag gaan. Het ministerie van Financiën geeft met 272 miljoen euro het meeste uit aan externe inhuur. Ook Infrastructuur en Milieu (252 miljoen euro) en Veiligheid en Justitie (237 miljoen euro) waren in 2016 veel kwijt aan externen.

“Schokkend”, vindt SP-Kamerlid Ronald van Raak. “Van externen maak je alleen gebruik als het écht nodig is”, zegt ook VVD-Kamerlid Jan Middendorp.

Anp

 
 
Toon / Verberg Reacties
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.