Economie

Ook in Duitsland driekwart asielzoekers na vijf jaar nog altijd in uitkering

30-06-2017 14:09

In Nederland zit driekwart van de asielzoekers 18 maanden na aankomst nog altijd zonder werk, maar dit probleem blijkt te gelden voor asielzoekers in veel meer Europese landen. Want ook in Duitsland zal driekwart van de asielzoekers na vijf jaar nog in de uitkering zitten, blijkt uit de bevestiging van de Duitse commissaris voor migratiezaken Aydan Özoğuz, in de Financial Times. Volgens Özoğuz zullen over nog eens vijf jaar nog steeds veel asielzoekers geen baan hebben, ook al zitten ze dan al tien jaar zonder werk.

Ook van de beloofde instroom van ‘hoogopgeleide’ asielzoekers (tandartsen, kaakchirurgen, apothekers) naar Duitsland blijkt niet veel terecht te zijn gekomen. Die ‘hoogopgeleide’ asielzoekers was slechts het topje van de ijsberg, wat daarna kwam was een grote stoom aan mensen zonder opleiding, laaggeletterd, die nog altijd het Duits niet machtig zijn. In totaal zou slechts één op de drie asielzoekers in Duitsland een specifieke vakopleiding hebben genoten. Dit terwijl de vraag naar specifiek geschoolde vakmensen in Duitsland steeds groter wordt.

Het Duitse Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB) berekende in haar laatste rapport dat slechts 17 procent van de asielzoekers in Duitsland aan het werk is. De IAB zegt het ‘een succes’ te noemen als de helft van de asielzoekers over vijf jaar een baan heeft.

In België staan de zaken er nog minder rooskleurig voor: slechts 3,5 procent van de asielzoekers uit 2015 had eind 2016 een baan. Eén op de vier asielzoekers in België heeft geen hogere opleiding, en twintig procent kan zelfs nauwelijks lezen en schrijven.