Marketing

Ooglaseren: voor wie bril of lenzen spuugzat is

14-06-2017 12:07

Voor wie bril en lenzen spuugzat is, zijn er tegenwoordig prima alternatieven. Je kunt je ogen laten laseren. Hier zijn gespecialiseerde klinieken voor waar ze vooraf een scan doen en met getrainde professionals werken. Bijvoorbeeld Vision Ooglaseren, deze kliniek biedt geen quickscan aan, maar een vooronderzoek van zeker twee uur. Daarin bepaalt de specialist of je in aanmerking komt voor een laserbehandeling.

Het hoornvlies van het oog is opgebouwd uit vijf lagen. Bij ooglaseren verandert de derde laag. Bovenop het hoornvlies zit een beschermlaagje, en dat moet voor de behandeling worden verwijderd om de derde laag met een laser aan te kunnen passen. Dat beschermlaagje heet het epitheel. Hoe het epitheel wordt verwijderd, verschilt per lasermethode.

Welke opties zijn er, om van je plus- of minsterkte af te komen?

Het epitheel wordt niet weggehaald, maar deels losgemaakt met de twee lagen daaronder, tot het een ‘flapje’ vormt. Dat wordt later na het laseren van de derde laag op het oog teruggevouwen. Bij de zogenaamde LASIK-behandeling maakt de oogarts het flapje zelf, handmatig, met een mesje. Bij de Intralase behandeling maakt een laser het flapje.

Het voordeel van Intralase is dat het maken van het flapje zorgvuldiger gaat, volgens een van te voren vastgestelde grootte, diepte en vorm. Hierdoor komen ook mensen met iets afwijkende hoornvliezen eerder in aanmerking voor ooglaseren. Daarnaast is het herstel na Intralase sneller en zijn de resultaten beter, mensen hebben vaker weer honderd procent zicht na één behandeling.

Daarnaast zijn er nog de methodes waarbij alleen het epitheel, dus niet de twee onderliggende lagen, wordt verwijderd.

Voor alle methoden geldt dat het flapje hoornvlies of epitheel zich na terugleggen vanzelf weer vasthecht aan het oog, daar zijn geen hechtingen of iets dergelijks voor nodig. Voor het ooglaseren kun je een betrouwbare kliniek vinden via het BIG-register van de oogarts zelf. Je kunt kijken of de behandelaar is aangesloten bij het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), geregistreerd staat in het NGRC-register en of de kliniek een ZKN-keurmerk heeft.