Economie

NS negeert ultimatum – FNV gaat actievoeren op het spoor

14-06-2017 12:44

De FNV gaat op korte termijn actievoeren op het spoor. Vandaag om 12.00 uur is het ultimatum verlopen dat FNV Spoor aan de NS heeft gesteld. NS is niet ingegaan op de eisen van de werknemers van NS.

Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor in een communiqué: “Het is zonde dat het zover moet komen, maar de directie van NS laat ons op dit moment geen andere keus. Die sloopt het op twee na best presterende spoorbedrijf van de wereld. Dat is slecht voor de eigen werknemers en in de toekomst ook slecht voor de reizigers. De werknemers zijn het niet eens met de afbraakplannen, het spoor gaat hen aan het hart! We betreuren dit voor de reizigers, zij zullen op korte termijn hinder van deze acties ondervinden”

De FNV dreigde twee weken geleden met acties op het spoor als NS niet stopt met de uitbesteding van de stationswinkels en niet met serieuze biedingen komt bij de aanbesteding van alle regionale spoorlijnen. De vakbond haf het spoorbedrijf twee weken de tijd om op die eisen in te gaan.

De NS wil zich de komende jaren concentreren op het hoofdrailnet en niet langer meebieden op regionale concessies. Daarbij worden horeca en winkels op de stations uitbesteed. De vakbond spreekt van een ‘uitverkoop’ die slecht zal uitpakken voor personeel, klanten en de schatkist.