TPOok!

 
MKB

Rechter: dier in dierenwinkel niet bij raam

Potentiële klant beschermd tegen impulsaankoop, dier beschermd tegen zon

Tags:

De 3,5 jaar geleden verscherpte wetgeving ter bescherming van dieren in dierenwinkels begint door te werken in de praktijk van de handelaren, zo ondervond de eigenaar van een Veenendaalse dierenwinkel eerder deze maand tijdens een rechtszitting bij de economische rechtbank te Utrecht.

De rechters verweten de man dat hij zijn konijnen en cavia’s had tentoongesteld in de etalage van de winkel, wat hem een voorwaardelijke boete van 750 euro opleverde. Tegen het AD zegt de winkelier, die anoniem wenst te blijven, dat het niet om een echte etalage gaat maar eerder een groot uitgevallen raam betreft. Meer in het algemeen zou de door staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) aangepaste wet niet uitblinken in helderheid, klaagt hij.

“De voorgevel van de winkel heeft veel glas en dan kun je aan de buitenkant de dieren inderdaad zien zitten. Maar als ik de bak waarin ze zitten een meter naar rechts verplaats, is het volgens de inspectie wél goed. Maar dan kun je ze óók zien. Ik zou vooral duidelijkheid willen.”

De relevante wetgeving, die beestjes uit de etalages bande, werd eind 2013 aangepast met een tweeledig doel. Enerzijds moesten klanten (en de dieren) beschermd worden tegen zogeheten ‘impulsaankopen’ en anderzijds is het veelal ongunstig voor de klimaatbeheersing in kooitjes als zij direct zonlicht opvangen, leidend tot een soort ‘broeikaseffect’ wat de dieren fataal kan worden.

De handelaar, die beweert dat zijn medewerkers instructies hebben om bij elke verkoop te vragen aan de klant of die zich echt realiseert “wat er bij de aanschaf van een huisdier komt kijken”, vindt dat de dierenwinkel-branche onevenredig hard wordt aangepakt door de inspectie.

“Die inspecteurs zouden wat meer op verkoopsites als Marktplaats of bij broodfokkers moeten gaan kijken. Daar zie je veel meer misstanden dan bij gecertificeerde winkeliers. En bij de drogisterij moet iemand kopers uitleg kunnen geven als ze een medicijn aanschaffen. Dat zou in onze branche ook helpen.”

Behalve levende dieren verkopen dierenwinkels natuurlijk ook bijbehorende zaken, zoals een konijnvriendelijk konijnenhok of, als je eens lief wil zijn voor het diertje, koop dan smakelijk konijnenvoer!

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.