Portemonnee

Wéér megafaal ict-project politie, wéér miljoenen euro’s belastinggeld over de balk

06-04-2017 09:40

De overheid heeft zich opnieuw vertild aan een groot ict-project. De vervanging van het digitale archief van de Nationale Politie kost miljoenen euro’s extra, zo schrijft het AD na onderzoek.

De politie moddert al jaren aan met de invoering van een ict-systeem waarin alle documenten van het politiekorps gearchiveerd en beheerd kunnen worden, Documentum. Dit systeem werd in 2013 aangeschaft en draait nog altijd niet volledig. De schade loopt in de miljoenen euro’s.

De aankoop van Documentum is totaal onderschat, schrijft het AD. Al in 2014 constateerde de politietop dat ,,het softwarepakket meer complex is dan vooraf ingeschat”. De politie moest begin dit jaar 2,5 miljoen euro neertellen om de voorloper van Documentum, Corsa, langer in de lucht te houden.

Tot eind vorig jaar had de politie 12,7 miljoen euro uitgegeven aan het nieuwe systeem. Het merendeel daarvan ging op aan licentiekosten en onderhoud. Daarnaast werden 51.000 manuren in het project gestopt. Zo werden vorig jaar externe consultants ingevlogen om het systeem alsnog op de rails te krijgen.

Anp