Planeconomie in Amsterdamograd: per straat bepaalt gemeente het winkelaanbod

07-03-2017 12:57

Amsterdam wil optreden tegen de overvloed aan ijssalons en Nutellawinkels in het centrum. De gemeente wil voor elke straat selecteren welke winkels er wel en niet mogen komen, meldt Het Parool. De hoofdstad denkt dat dit ‘brancheren’ mag.

“We moeten de trend doorbreken dat bij elk leegstaand pand te makkelijk wordt gedacht: daarin komt het volgende Argentijnse grillrestaurant”, aldus D66-wethouder Kajsa Ollongren.

In 2008 telde de Amsterdamse binnenstad minder dan tachtig toeristische winkels, nu zijn het er meer dan 200.

(ANP)

Onbewoonbare hel

Dat Amsterdam met de hilarische zelfoverschattende slogan I Amsterdam, een aantal topmusea die allemaal tegelijk jarenlang dicht gingen en nu allemaal tegelijk weer open zijn, een passagiers-cruiseterminal, Schiphol, coffeeshops, vrije prostitutie en een prima barcultuur er zelf voor heeft gezorgd dat het een toeristenmagneet is, met een onbewoonbare hel in plaats van een centrum, is nu opeens reden voor communisme.

De cruiseterminal moet nu opeens verplaatst, ook al zo’n briljant idee van Ollongren (D66). En nu denkt de gemeenteraad dat ze per straat kunnen bepalen welke zaken zich er mogen vestigen. Oftewel, het pathetische kabouterdorp denkt marktwerking op te kunnen heffen. Laat ons nou altijd gedacht hebben dat winkelaanbod een zaak is tussen de verhuurder of verkoper van een pand en de ondernemer. Als de ondernemer geen klanten heeft, kan hij de huur niet ophoesten en komt er een ander bedrijf.

I Amsterdam-mutsen

Kennelijk zijn er in Amsterdam, om redenen waar wij slechts naar kunnen gissen maar die vermoedelijk te maken hebben met het grenzeloos binnenharken van roedels en roedels toeristen door de gemeente, heel veel mensen met behoefte aan wafels, nutella, ijs, Argentijns grillvlees, porseleinen molentjes en gebreide mutsen met I AMSTERDAM erop.

Kan het bestuur van republiek (doe het! Doe het dan!) Amstalindam wel leuk rustieke drogisterijen, kruideniers en zwaar gesubsidieerde galerietjes gaan planeconomiƫn in de stad, maarja, daar hebben de drommen Italianen met vreetkick en Japonezen met selfiesticks dan weer geen behoefte aan he.

Enfin. Meestal als de wereldvreemde regenten van Leningrad aan het IJ ‘denken dat iets wel mag’ – en dat ‘iets’ is vrijwel zonder uitzondering burgerhatend, ondernemertreiterend en van nul waarde voor, och, zeg eens wat, de veiligheid in moordstad Mokum – dan blijkt steevast dat de Raad van State, de Provincie en/of Grondwet komen zeggen dat het natuurlijk niet mag. Waarop de immer door de realiteit teleujrgestelde drammeisjes van D66 Ollongren en Kukenheim weer pathetisch komen jammeren dat Amsterdam een republiek moet worden. Een republiek? Omheinen en een goelag van maken. Met alleen maar winkels met bijna-lege koelvitrines waarin drie verlepte witte kolen liggen, waar mensen uren voor in de rij staan.