Portemonnee

Carnaval levert zuiden 250 miljoen euro op

20-02-2017 17:02

 

Dit is een gesponsord artikel.

 

Dit jaar heeft Compleet Verkleed in samenwerking met Happy Cactus en enkele regionale kranten voor de tweede keer op rij het nationale carnavalsonderzoek uit laten voeren. Het onderzoek wordt onder circa 2.500 respondenten gehouden en richt zich op de beleving van tradities rondom carnaval. Ook nu weer met verrassende uitkomsten.

Met carnaval even geen crisis

Op de vraag wat mensen per dag spenderen tijdens carnaval antwoord ongeveer 60 procent van de respondenten dat ze meer dan 70 euro uitgeven. 35 procent geeft ongeveer 50 euro uit en een minderheid van 5 procent geeft minder uit dan 30 euro. Uit eerder onderzoek van de rekenkamer is gebleken dat er jaarlijks ongeveer 1.500.000 carnavalsvierders zijn.

Een rekensom leert ons dan snel dat we in totaal zo’n 100 miljoen euro uitgeven. Per dag. Gemiddeld genomen gaan we ongeveer 2,5 dag carnaval vieren waardoor we de carnavalskas met circa 250 miljoen euro vullen. Dit is ongeveer gelijk met vorig jaar. Het geld wordt gespendeerd aan carnavalskleding, maar met name de horeca zal hiervan profiteren.

De steden profiteren

Er lijkt een verschuiving plaats te vinden. Daar waar vorig jaar nog velen de voorkeur gaven aan de lokale stamkroeg lijken nu steeds meer mensen naar de binnenstad te willen gaan. Dorpskernen en het van oudsher onder Brabanders populaire Limburg moeten inboeten wat betreft populariteit. Tradities lijken steeds meer op de achtergrond te raken.

Lang leven de jongeren

De vraag ‘wat vind je van carnaval?’ leverde bijna 10 procent minder enthousiaste reacties op dan vorig jaar. Desalniettemin heeft nog steeds bijna de helft van de ondervraagden er weer zin in. Maar pas op: de groep die claimt dat carnaval zijn beste tijd wel heeft gehad groeit gestaag. Dit is ook terug te zien in een afnemend aantal dagen waarop carnaval gevierd wordt. Bijna 10 procent meer carnavalsvierders dan vorig jaar houdt het bij het weekend. Alleen onder jongeren tussen 18 en 35 jaar blijft carnaval onverminderd populair. Zij vinden carnaval ‘de beste week van het jaar’.