Portemonnee

Magere oogsten drijven koffieprijzen op

15-02-2017 13:52

Het dagelijkse kopje koffie, uw verkwikker van de ochtend, kon in de nabije toekomst wel eens een stukje duurder gaan worden als gevolg van uitblijvende regenval in het oosten van Brazilië. Droogte in de deelstaat Espirito Santo, volgens RTL Nieuws de belangrijke koffieregio van Brazilië, zorgt voor tegenvallende oogsten, die een opdrijvend effect op de prijs van koffie zullen hebben.

Ongeveer 20 procent van de wereldproductie van de koffiebonen wordt geproduceerd in het grote Zuid-Amerikaanse land, dat al sinds anderhalve eeuw meer koffie verbouwt en verhandelt dan welk land ook. Vietnam, na Brazilië ‘s werelds voornaamste producent van de bonen, verbouwt slechts de helft van wat de Brazilianen verbouwen. Dit jaar zijn de Vietnamese plantages bovendien getroffen door veel te overvloedige regenval, wat oogsten heeft geschaad.

De situatie in Espirito Santo zou al drie jaar dermate ernstig zijn, dat de lokale overheid nu een soort quotasysteem heeft ingevoerd voor de hoeveelheid water die van het rivierenstelsel mag worden afgetapt voor het bevloeien van de plantages.

Als gevolg van de droogte kromp bijvoorbeeld de geoogste hoeveelheid robustabonen, die zijn verwerkt in onder meer instant koffie en in espresso, met circa 25 procent. Het is dan ook geen wonder dat voor dit type koffieboon op dit moment dieper in de buidel getast moet worden dan dat de afgelopen drie jaren het geval was. In de aankomende periode zal de markt tekenen van overspannenheid vertonen, aldus een prognose van de Rabobank waarvan RTL melding maakt.

Volgens de voorspelling zal de oververhitting de prijzen doen stijgen, niet alleen van Braziliaanse soorten koffie. Omdat robustabonen te vervangen zijn door arabicabonen, beleeft die soort ook een opgaand prijsniveau.

Beleggingsmanager Harish Sundaresh zegt dat de voorraden van de bonen  sinds de millenniumwisseling niet meer zo gering waren, aldus Bloomberg. Behalve in Brazilië en Vietnam kampt ook Indonesië met problemen in de verbouw van koffie, met dalende oogsten tot gevolg.