CO2-uitstootbesparing en dus klimaatwinst door houtpellets

15-02-2017 12:09

Gunstige effecten op het klimaat kunnen al binnen zo’n twintig jaar worden bereikt als kolencentrales bij de opwekking van elektriciteit overgaan tot het bijstoken van houtpellets, in plaats van dat ze louter werken met fossiele soorten energie. Indien de juiste typen hout worden ingezet bij de fabricage van de pellets is klimaatwinst zelfs al binnen zes jaren te behalen.

Met de term ‘houtpellet’ wordt gedoeld op circa drie centimeter lange korrels samengeperst hout, zo weet Utilities.nl te melden. Het online vakblad voor technologie en economie in de energie, water- en gassenmarkt baseert zich in zijn beweringen op een studie door wetenschappers van de Universiteit Utrecht, een onderzoek dat eerder werd vermeld in het vaktijdschrift GCB Bioenergy.

Het profijt voor het klimaat is volgens de onderzoekers te maximaliseren als de gebruikte pellets bijvoorbeeld bestaan uit boompjes die worden gekapt om de dichtheid van het aantal bomen in bossen te verminderen of zogeheten houtresiduen. In dit laatste geval gaat het volgens een definitie dan over hout dat in het bos wordt achtergelaten na exploitatie-bezigheden en andere bijproducten van hout dat afkomstig is van de houtverwerking, waaronder spaanders, planken, zaagsel en schaafkrullen.

In het geval dat de boomstammen groot genoeg zijn om zaaghout – zoals bijvoorbeeld planken en balken – van te maken, dan kunnen die worden verkocht aan bouwbedrijven. Dit soort hout brengt op deze manier meer geld op en wordt dan ook niet gebruikt voor het fabriceren van de pellets.

Vergeleken met fossiele energie valt er een per saldo besparing van circa 70 procent op de uitstoot van CO2 te behalen als centrales de houten korrels gaan gebruiken. Dat percentage is berekend door de hoeveelheid aan CO2 die bomen gedurende hun bestaan vastleggen te verminderen met de CO2-massa die ontstaat bij het verbranden van de pellets.

Bedrijven in het Zuidoosten van de Verenigde Staten voeren de pellets uit naar Nederland en andere landen in Europa. Het productieproces en het transport van de pellets zijn verantwoordelijk voor de CO2-uitstoot die overblijft.