Portemonnee

Topman energiebedrijf: ‘Energierekening te hoog door schatrijke netbeheerders’

11-02-2017 11:07

Energie is duurder dan nodig. Van de energierekening bestaat 61 procent uit netwerkkosten en belastingen en dat aandeel moet omlaag. Dat betoogt topman Patrick Lammers van energiebedrijf Essent zaterdag in het AD. Volgens hem zijn vooral de netbeheerders schuldig aan de hoge energierekening.

Netbeheerders zoals Liander, Stedin en Enexis maken veel winst, maar steken dat geld volgens hem ten onrechte in commerciĆ«le activiteiten. Ook vindt hij dat de bedrijven moeten afslanken. “De netbeheerders zijn groot en log. Kijk eens naar de slag die wij maakten sinds we geprivatiseerd zijn. Vroeger hadden we 10.000 werknemers, nu 4000.” Lammers vindt dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM)snel moet afdwingen dat de netbeheerders hun netwerkkosten verlagen.

Een woordvoerder van Liander verbaast zich over de uitlatingen van Lammers. Ze kloppen niet, zegt hij. “Van de energierekening maken de netbeheerderskosten 10 tot 15 procent uit, terwijl de leverancierskosten 40 procent bedragen. De kosten die wij in rekening brengen dalen al sinds 2014 en zullen blijven dalen tot zeker 2021″, aldus de zegsman.

Een collega van netbeheerder Enexis valt hem bij en spreekt van een ,,tendentieus” betoog. Lammers noemt de netbeheerders groot en log en zegt dat Essent zelf enorm is afgeslankt van 10.000 naar 4000 man. ,,Dat is geen wonder: Lammers vergelijkt de situaties van voor en na de splitsing, dat zijn appels en peren”, aldus de Enexis-woordvoerder. Een jaar of tien geleden moesten energiemaatschappijen splitsen in een leveringsdeel en een netwerkdeel. Essent viel uiteen in Essent en Enexis.

(ANP)