Rabobank-topeconomen: ‘EU staat aan rand van afgrond, valt door besluiteloosheid uit elkaar’

09-02-2017 15:43

Omdat alle regeringsleider belangrijke besluiten en kwesties steeds voor zich uitschuiven zal de Europese Unie uiteindleijk aan besluiteloosheid ten onder gaan. Dit stellen Rabobank-topeconomen Barbara Baarsma en Wim Boonstra in De Financiele Telefraaf. Volgens de economen is de Brexit een voorbode van de desintegratie van de EU.

“De EU is te besluiteloos. Als je blijft doormodderen raakt het vanzelf verbrokkeld. We moeten met de EU óf een versnelling hoger óf een andere keuze maken”, aldus de twee economen.

Als mogelijk alternatief voor zo’n besluit noemen de twee economen een kerngroep van de sterke noordelijke eurolanden als voorbeeld. Zuidelijke economisch zwakke landen als Portugal, Italië en Griekenland stappen dan uit de euro.

Boonstra, hoofdeconoom van de Rabobank-groep vreest vooral de opkomst van anti-Europa partijen. Volgens hem is de Brexit gebaseerd op “alternatieve feiten” en is het  “een fabeltje dat je zomaar een streep door de Europese integratie kunt zetten en dat dat niks kost. Nederland is verweven met die integratie en we hebben er van geprofiteerd.”

Volgens Baarsma is het “opbreekscenario van Nederland uit de EU buitengewoon kostbaar. Vooral als Nederland toegang tot de interne markt zou verliezen.” Zij noemt het van belang dat mensen “niet het beeld voorgespiegeld krijgen dat het niks kost om de EU op te breken.”