Marketing

Verschuiving in vraagstukken rond inhuur professionals

20-01-2017 12:38

Toenemende schaarste in bepaalde delen van de Nederlandse arbeidsmarkt zorgt bij ondernemingen het verlangen om inzage te krijgen in de omvang van de groep van beschikbare gekwalificeerde professionals. De meest geschikte kandidaten dienen door een team van gespecialiseerde adviseurs structureel te worden geresourced, stelt detacheerder Brunel. Data-analyse en specialisten van Brunel faciliteren dan de opdrachtgevers in het houden van regie over het gehele traject van werving en selectie.

Brunel-afdeling Resourcing Solutions behaalde goede resultaten in de eerste negen maanden van het afgelopen jaar, aldus het bedrijf. Volgens Brunel zijn de thema’s gerelateerd aan het inhuren van gekwalificeerde professionals aan verandering onderhevig. Er is sprake van een trend tot het aantrekken van de juiste mensen voor de lange termijn, terwijl de verstrakking van het beleid rondom vacatures de afgelopen jaren met name gericht was op het verminderen van de kosten.

De inhuur zou vaak het kind van de rekening zijn, nu directies van bedrijven en afzonderlijke afdelingen zich op kerntaken willen focussen.

“Bedrijven onderschatten niet langer het belang van werving en selectie in een markt waar kwalitatief hoogwaardige en gespecialiseerde professionals steeds schaarser worden”, aldus Sadako Huitema, Director Resourcing Solutions van Brunel. “Door het centraal stellen van de kandidatenmarkt is er ook behoefte aan een ander type partner. Een partner die bedrijven toegang biedt tot kennis over ontwikkelingen in de kandidatenmarkt. Dit jaar hebben we een explosieve groei van het aantal opdrachten gezien. De combinatie van intelligence, advisering en procesbegeleiding biedt de opdrachtgever de mogelijkheid om de juiste kandidaten, op het juiste moment en onder de juiste contractvorm, tegen een marktconform tarief nu én in de toekomst aan zich te binden. Hierbij vinden wij het belangrijk dat de klant de regie kan behouden.”

Volgens Huitema is data-analyse van groot belang om bedrijfsbehoeften te kunnen voorspellen én om het aantal geschikte kandidaten te inventariseren. “Deze data-intelligence in combinatie met de kennis en ervaring van de selectie-adviseur biedt een solide basis onder de resourcing behoefte van onze opdrachtgevers. We zien dan ook dat het outsourcen van resourcen optimaal plaatsvindt als we de regie in nauw contact met de directie van onze opdrachtgevers doen. Daar is de behoefte aan direct inzicht het grootst en kan snel geschakeld worden op de momenten dat er uitstekende kandidaten zijn geïdentificeerd wanneer er grote schaarste is. Dan telt iedere dag. En zijn fouten of slordigheden in het proces funest”, aldus Huitema.