Portemonnee

Sterven is niet bepaald gratis

18-01-2017 14:25

De kosten van een begrafenis zijn niet alleen hoog maar stijgen bovendien door de jaren heen. Liefst 7.500 euro moet anno nu voor een gemiddelde uitvaart worden opgehoest. En dat, terwijl slechts circa zeven op de tien Nederlanders ooit een uitvaartverzekering afsloot. Dit komt neer op zo’n 10 miljoen polissen ter waarde van een bedrag van in totaal 600 miljoen euro per jaar. Zo voorkomen mensen dat in geval van overlijden dat nabestaanden de portemonnee moeten trekken.

Zo’n verzekering voor de begrafenis biedt tevens de mogelijkheid om de gewenste uitvaart van tevoren gedetailleerd te regelen, terwijl nabestaanden kampen met het verlies van hun dierbare. Overwegingen om een uitvaartpolis te nemen zijn dan ook van zowel emotionele als financiële aard.

Met de bovengenoemde 7.500 euro ben je er volgens RTL Nieuws overigens nog niet. Zaken zoals een grafsteen of luxueuze happen bij de receptie worden doorgaans immers niet gedekt door de polis. Als je niet over een forse bankrekening beschikt is het dus verstandig om een polis te nemen.

Het tijdperk van de sobere begrafenis lijkt voorbij, nu Nederlanders steeds hogere eisen stellen aan hun teraardebestelling. “Mensen pakken uit met foto’s, filmpjes en begeleidende muziek. Kiezen voor een luxere kist of willen na afloop een borrel voor 100 mensen. Soms is de afscheidsceremonie bijna een televisieregistratie”, aldus Alexander Van der Pijl, die directeur is van Budgetuitvaart.

Het toenemend aantal gebroken gezinnen is ook een reden voor de groeiende complexiteit van begrafenissen. Daardoor is het immers moeilijker te bepalen wie waar staat tijdens de plechtigheid, waardoor de voorbereiding van de ceremonie langer duurt.

Een eigen graf, met een laatste rustplaats naast familieleden, is tegenwoordig het populairst. De kosten van zo’n plekje waar je 20 jaar grafrechten verwerft voor twee personen bedragen 3.500 euro, stukken meer dan de prijs van een algemeen graf.

De kleine beurs

Zogeheten ‘budgetbegrafenissen’ behoren voor mensen met een kleine beurs (of die geen behoefte hebben aan al teveel franje) ook tot de mogelijkheden. Overigens is zo’n goedkope uitvaart, die al vanaf een kleine 2.000 euro binnen handbereik is, altijd nog duurder dan een ‘budgetcrematie’, waarbij je zelfs al voor iets meer dan duizend euro klaar bent.

Concurrentie

Jaarlijks sterven zo’n 150.000 Nederlanders op een markt van 1.735 begrafenisondernemers. De hoge concurrentie biedt echter geen garantie voor kwaliteit, dus pas op met wie je zaken doet.