Lagere tarieven op Schiphol in lente

06-01-2017 11:44

Het gebruik van vliegveld Schiphol gaat voor luchtvaartmaatschappijen aantrekkelijker worden, aangezien de luchthaven heeft besloten voor dit jaar vanaf de lente de tarieven te verlagen. Het gunstige prijsniveau voor het parkeren van de vliegtuigen zal in de nabije toekomst echter niet gehandhaafd blijven, zo waarschuwt Schiphol-chef Jos Nijhuis in een interview met Luchtvaartnieuws Magazine.

“In 2015 hebben we de tarieven ook al verlaagd, en in april 2016 nog eens met 10,4 procent. Per 1 april 2017 zullen de tarieven opnieuw naar beneden gaan, met 7,1 procent. Dat komt door de lage rekenrente die we hanteren”, zo zegt Nijhuis, die daar overigens aan toevoegt dat de tarifaire verlaging slechts een tijdelijke aangelegenheid zal zijn. “In 2018, 2019 en 2020 zullen de tarieven weer gaan stijgen”, verklaart hij.

De aanstaande verhoging van de tarieven hangt samen met een reeks investeringen die de luchthaven heeft gepland, waarbij het onder meer gaat om een vergroting van de terminal. Het streefcijfer van de aandeelhouders van de luchthaven bedraagt uiteindelijk 80 miljoen passagiers per jaar, bleek in maart 2016. In 2015 ging het ‘slechts’ om 58,5 miljoen reizigers terwijl het er afgelopen jaar zo’n 60 miljoen waren. Het stijgend aantal reizigers waarmee Schiphol rekening houdt, gaat nu eenmaal gepaard met een groei van de kosten.

Auto parkeren ook steeds goedkoper

Niet alleen voor de luchtvaartmaatschappijen is er goed nieuws maar ook voor de passagier die zelf van en naar Schiphol reist, tenminste, als hij of zij besluit zich met de auto naar het vliegveld te vervoeren om daar het voertuig enkele dagen, weken of maanden te stallen. De prijzen van het parkeren op Schiphol vertonen namelijk al jaren een dalend verloop.

Overigens is nu een uitstekend moment om een vakantie en een parkeerplaats op Schiphol te boeken, in elk geval tot aan de Krokusvakantie eind februari, aangezien diverse aanbieders hun prijzen lieten dalen en aan parkeerruimte geen gebrek is.