Minder koolmonoxidevergiftigingen dankzij op 1 januari in werking getreden wet

03-01-2017 15:31

Koolmonoxide is een stille sluipmoordenaar. Het is reukloos en zo gevaarlijk dat bij niet herkennen van de symptomen van koolmonoxidevergiftiging bewusteloosheid kan volgen dat uiteindelijk kan leiden tot overlijden. Jaarlijks vallen er dan ook honderden gewonden en zijn er vijf tot tien dodelijke slachtoffers te betreuren als gevolg van koolmonoxidevergiftiging.  Naar inschatting van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is het probleem van koolmonoxidebergiftiging zo’n drie tot vijf keer groter dan gedacht.

Uit onderzoek door de OVV blijkt dat ongeveer de helft van deze ongelukken plaats vindt in installaties met een open-verbrandingstoestel. Dit zijn bijvoorbeeld haarden, gasfornuizen, geisers en oude typen centraleverwarmingsketels. Bij onvolledige verbranding of slechte ventilatie ontstaat er opstapeling van koolmonoxide. In 2010 werd in circa 13 procent van de woningen in Nederland een geiser gebruikt. In 2016 is dit aandeel geisers gezakt naar nog maar zes procent.

Door het Besluit gastoestellen in 2016 moeten alle geproduceerde en verhandelde gastoestellen per 1 januari 2017 voldoen aan nieuwe eisen. Deze eisen moeten er voor zorgen dat gastoestellen vanaf 1 januari 2017 aantoonbaar geschikt zijn voor zowel G+-gas en H-gas (hoogcalorisch gas en laagcalorisch gas). Wanneer G+-gas en H-gas naar de Nederlandse huishoudens zal stromen is nog niet bekend.

Echter, dit besluit zorgt er mogelijk onbedoeld ook voor dat verouderde type gastoestellen en open-verbrandingstoestellen, die sowieso niet geschikt zijn voor deze hoog- en laagcalorische gassoorten, per 1 januari 2017 niet meer geproduceerd en niet meer verhandeld mogen worden. Geisers, gasboilers, vr-ketels en dergelijken zullen hierdoor niet meer verhandelbaar zijn. Wie dat wel doet kan daarvoor worden beboet.

De verwachting is dan ook vanaf 2017 er een sterke afname in koolmonoxidevergiftigingen en koolmonoxidegerelateerde ongelukken. Vanaf 2019 zullen maatregelen van minister Stef Blok, waardoor alleen erkende bedrijven met goed opgeleid personeel cvkoopjes en warmwatertoestellen mogen onderhouden en installeren, deze daling voortzetten.

Een goede koolmonoxidemelder met automatische toesteluitschakeling voor een bestaande of verouderde ‘park’ open verbrandingstoestellen zou de finale stap kunnen zijn in het uitbannen van koolmonoxidevergiftigingen.