Ondernemen & zzp

Webwinkels blij met de Kerstman

22-12-2016 17:57

Parfums, vishengels, jassen, boeken, wijn, tassen, lingeriesetjes, horloges, maaltijdboxen, games, pannen, whiskey, juwelen en delicatessen … je kan het zo gek niet bedenken of Nederlanders surfen op het wereldwijde web in hun zoektocht naar cadeautjes voor familie, vrienden of werknemers dan wel door henzelf begeerde zaken. Dit geldt zeker ook voor de spullen die zij aanschaffen in de aanloop naar Kerstmis en Oud & Nieuw. Rond de feestdagen wordt het gebruikelijke niveau van de online aankopen met maar liefst 57 procent overschreden.

In totaal verkochten webwinkels dit jaar al voor 925 miljoen euro in de weken voorafgaand aan de jaarwissel. Volgens de Thuiswinkel Markt Monitor 2016, een samenwerkingsverband tussen Thuiswinkel.org en PostNL, ligt de reguliere online weekomzet op iets onder de 200 miljoen euro. Tussen de 6e en de 24e van deze maand echter kochten Nederlanders echter voor ruim 308 miljoen euro in de digitale schappen.

Wijnand Jongen, de directeur van Thuiswinkel, verklaart dat de ontwikkeling gedreven wordt niet alleen door de vraag maar ook door de aanbieders op het internet.

Jongen: “Het aantal supermarkten waar je online kunt bestellen, is het afgelopen jaar sterk gegroeid. We zien dat veel consumenten hun kerstboodschappen dit jaar via internet bestellen. Met name de verkoop van luxe maaltijdboxen en delicatessen neemt een grote vlucht. Consumenten laten de producten thuisbezorgen of halen ze af in de winkel. Ze ontvluchten hiermee de drukte in de winkel op de zaterdag voor kerst. Ook de wijnen en speciaalbieren die onder de kerstboom worden gelegd, worden dit jaar veelvuldig online gekocht.”

PostNL voegt daaraan toe dat in december er een piek optreedt in de hoeveelheid pakketjes die in ons land worden rondgestuurd. Rondom het feest van sinterklaas beleefde het bedrijf overigens ook al grote drukte, zegt manager Carlos Aguiar. Dus kocht de Goedheiligman nog niet die tas of jas voor uw geliefde, kind of ouder? Aarzel dan niet en shop van achter je scherm naar de leukste tassen en jassen die er online te vinden zijn!