Business

Forse toename in leasecontracten ten opzicht van 2015

22-12-2016 15:53

In het derde kwartaal van dit jaar is voor een aanmerkelijk hoger bedrag geleased dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat maakte de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL) bekend (pdf). Volgens de vereniging is er dat kwartaal een toename van 15 procent ten opzicht van het vorig jaar, en is de gehele markt in Nederland zelfs al 4 miljard euro waard. De NVL verwacht het jaar zelfs nog beter af te sluiten.

Opvallend is dat er relatief minder leases via banken zijn verkocht, terwijl leases via een vendor-kanaal aan een gestage groei bezig zijn. Vendor-kanalen zijn populair omdat de vendor als tussenpersoon meer mogelijkheden lijkt te hebben om de financiering rond te krijgen, terwijl zonder tussenkomst van een vendor dit nog wel eens problematisch kan zijn. Mogelijk verklaart dit ook de reden waarom er minder leasecontracten met banken worden afgesloten: door strengere regels en behoudendheid van banken is het minder gemakkelijk te leasen via een bank

Hoewel veel mensen bij leasen nog steeds denken aan auto’s, is de toename in uitgaven over de gehele linie. Er is een toename in de grote contracten, en in de kleine bedragen. Naast de automotive industrie wordt er steeds vaker gekozen voor equipment leasing in verschillende bedrijfstakken: het leasen van apparatuur en machines.

Bij dit soort leasen gaat het in de sector om apparatuur in de ICT, van computers tot volledige servers, maar ook om leasing in de agrarische sector en de bouw. Tractors, cobiensm rooimachines en harvesters worden op leasebasis ingezet, net zoals de bouw profiteert van betonmixers maar ook graafmachines, goederenliften en bulldozers.

Met het vierde kwartaal nog bezig ligt het in de lijn der verwachting dat het jaar wordt afgesloten met een verdere groei in leasecontracten. In deze markt waarin grote spelers als financial-lease.nl een flinke invloed hebben is het vierde kwartaal traditioneel een periode met grote volumes. De totale verwachte waarde aan nieuwe contracten in de equipment leasing markt ligt op zo’n 5,5 miljard euro.