Portemonnee

‘Verhoging arbeidsbelasting backpackers Australië alleen maar gunstig’

19-12-2016 18:10

Backpackers, zichzelf ontdekkende studenten, werkvakantiegangers en andere liefhebbers van de machtige Australische outback zullen voortaan een standaard belasting van 15 procent moeten betalen over al hun in Australië bij elkaar gewerkte bijverdiensten. Veel backpackers en Australië-gangers die voor langere tijd down under gaan werken tijdens hun vakantie om de boel betaalbaar te houden. Vooral het plukken van fruit op de Australische farms is erg populair.

Maar nu dus ineens deze extra belasting op werk. Veel backpackers, en vooral de Australische boeren zelf, noemen het diefstal of zelfs een straf voor arbeid. En dat terwijl die arbeid en het langdurige verblijf toch een hoop extra geld in het laatje van de Australische economie brengt, arbeid die ook nog eens noodzakelijk is.

Toch lijkt het er op dat de nieuwe belastingregels eerder gunstiger zijn voor backpackers en zichzelf ontdekkende studenten die met het plukken van Australisch fruit maanden aan de andere kant van de wereld willen gaan leven. Voorheen betaalde je namelijk als vakantiewerker ook al gewoon belasting over je arbeid. Maarliefst 32 procent belasting werd automatisch van je fruitplukkersloon ingehouden. En wie meer dan 18.200 Australische dollars verdiende gedurende zijn tijdelijke nieuwe leven, al dan niet tussendoor feestend tijdens een rondreis Australië, moest over de rest nog altijd 19,2 procent belasting afdragen.

Natuurlijk hield zich ook een adder onder het gras schuil (its Australia mate!) want alle belasting die werd afgedragen over de maximale 18.200 Australische dollar kon daarna weer worden teruggevraagd, waardoor je in principe tot 18.200 Australische dollars omzet honderd procent winst kon maken.

Alleen: wie doet dat? Welke jonge traveller wil tussen het kick ass reizen, feesten aan het strand en werken in de boomgarden even fijn via wat ingewikkelde belastingformulieren geld terugvragen? Als je het al weet, want er zijn er maar heel weinig die überhaupt bezig zijn met belastingwetten en afdracht van loon.

Diverse reisorganisaties zijn het er dan ook over eens dat de nieuwe 15-procents niet terugvorderbare belasting een heel stuk handiger, overzichtelijker en eerlijker voor iedereen is dan de gecompliceerde en geschaalde vakantiearbeidsbelasting van vroeger.

Al zal lang niet iedereen het daar over eens zijn: uiteindelijk ging het toch om 5460 Australische dollars die, zei het met pijn en moeite, weer terug kon worden gevraagd zolang er niet meer dan 18.200 van diezelfde Australische dollars werden verdiend, terwijl er nu van elke verdiende Australische dollar 15 cent gegarandeerd naar de Australische belastingdienst gaat.

De toeristische en agrarische sector zijn er in elk geval voorlopig niet blij mee, en zullen dat ook niet zo snel worden: in Nieuw-Zeeland betalen vakantiearbeiders namelijk een schamele 10,4 procent belasting. Maargoed, dat is natuurlijk lang zo leuk en mooi niet als Australië. Hopen ze dan maar.