Business

Kabinet stelt omstreden zzp-wet uit tot 2018

18-11-2016 16:59

De veelbesproken wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) wordt door het kabinet voor zich uit geschoven en uitgesteld tot ten minste 2018, zo meldt de NOS deze middag. Het besluit komt nadat werkgeversorganisatie VNO-NCW eerder de steun voor de nieuwe wetgeving introk. Handhaving van de wet wordt hiermee ook uitgesteld, behalve “voor de echt kwaadwillenden” zo zegt staatssecretaris Wiebes van Financiën.

Onduidelijkheden

Nieuwe wetgeving moest relaties tussen opdrachtgevers en zelfstandigen beter vastleggen en zo ‘schijnzelfstandigheid’ tegengaan. In de praktijk bleek er veel onduidelijkheid te ontstaan, bijvoorbeeld bij het vastleggen van de zogenaamde ‘modelcontracten’. VNO-NCO stond aanvankelijk welwillend tegenover een wet die de oude VAR zou gaan vervangen, maar trok deze week de steun voor de nieuwe plannen toch in. Sommige critici spraken van ‘een nachtmerrie’ voor zzp’ers, anderen wezen er op dat ‘goede’ echte zelfstandigen niet zoveel te vrezen zouden moeten hebben.

Een aangevraagd beleidsonderzoek naar zzp’ers bleef lang op een plank liggen, waarna nieuwe wetgeving óver die zzp’ers alsnog dit jaar van kracht werd. Voor handhaving van die wet was al besloten dat dat pas vanaf 2017 zou gaan gelden.

Op dit moment werkt het kabinet nog aan een definitieve brief aan de Tweede Kamer met een uitleg over het besluit tot uitstel, aldus de NOS.