Economie

Groeicijfers: Brexit heeft nauwelijks invloed op Britse economie

27-10-2016 11:36

De Britse economie is in het derde kwartaal sterker gegroeid dan economen hadden verwacht. Het Britse statistiekbureau meldde donderdag dat het besluit van de Britse bevolking van eind juni om de Europese Unie te verlaten vooralsnog geen grote gevolgen heeft gehad voor de economie.

In de periode van juli tot en met september ging de economie van Groot-Brittannië met 0,5 procent vooruit op kwartaalbasis, terwijl door economen gemiddeld op 0,3 procent groei werd gerekend. In het tweede kwartaal was sprake van een economische groei met 0,7 procent.

De Britse dienstensector presteerde afgelopen kwartaal erg goed. In de bouw en industrie gingen de zaken moeizamer. De economie van Groot-Brittannië toont nu al vijftien kwartalen op rij groei.

De beter dan verwachte cijfers kunnen de Britse centrale bank er mogelijk toe bewegen nog even af te zien van een nieuwe renteverlaging. Volgende week houdt de Bank of England (BoE) een rentevergadering. In augustus kwam de BoE nog met een renteverlaging om de economische gevolgen van het brexit-referendum op te vangen.