Portemonnee

Hillary Clinton wil successierechten verhogen tot GroenLinkse proporties

23-09-2016 10:45

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton is van plan de successierechten voor de allerrijkste Amerikanen te verhogen tot maximaal 65 procent als zij in het Witte Huis komt. Dat heeft ze donderdag op haar campagnesite bekendgemaakt. De ‘dodentaks’, zoals conservatieve tegenstanders de erfenisbelasting noemen, treft nu alleen gelukkigen in de portemonnee aan wie onroerend goed ter waarde van 5,4 miljoen dollar (4,8 miljoen euro) of meer wordt nagelaten.

Een erfgenaam die momenteel een kapitaal landgoed krijgt na het overlijden van de eigenaar betaalt 40 procent van de geschatte opbrengst bij verkoop. Dat tarief is in 2009 vastgesteld. Het wordt, volgens een eerder plan van de Democraten, opgevoerd naar 45 procent.

Clinton, die de Amerikaanse miljardairs al eerder belastingverhogingen in het vooruitzicht stelde als ze in november wordt gekozen, vindt echter dat de percentages verder omhoog moeten naarmate de bezittingen meer waard zijn. Jason Miller, een van de woordvoerders van Donald Trump, sprak in een reactie van een “dramatische stijging van de dodentaks”.

Anp