Portemonnee

Rechtszaken openbaar want transparante overheid, behalve als overheid zélf voor rechter staat

07-09-2016 09:53

De Belastingdienst wil geen pottenkijkers in de rechtszaal tijdens het langverwachte proces rond de spaartaks. Waarom de deuren van de rechtszaal in Haarlem dicht moeten blijven is onduidelijk, schrijft De Telegraaf, maar het lijkt erop dat de fiscus de ophef over de spaartaks probeert te beperken door geen publiek toe te laten.

De Belastingdienst wil niet vertellen waarom er geen publiek bij de rechtszaak wordt toegelaten. En dat terwijl de Bond voor Belastingbetalers, die de procedure aanspande uit naam van de belastingbetaler, juist aandrong op een openbare zitting.

De spaartaks is de belasting die mensen al jaren moeten betalen over hun spaargeld. De Belastingdienst gaat er al jaren vanuit dat iedereen jaarlijks 4 procent rente over z’n spaargeld ontvangt, maar spaarders halen dat bij lange na niet en betalen dus meer aan belasting dan ze aan rente ontvangen.

Hoogleraar fiscale economie Leo Stevens noemt de opstelling van de Belastingdienst “onverstandig” en getuigen van “een benepen visie.”

 

Anp