Economie

Omroep MAX: ‘Oud-topman controversiële bank Goldman Sachs in toezicht pensioenen DNB’

22-07-2016 15:18

NPO-kijktipje voor de vrije vrijdagavond: het door Cees Grimbergen gepresenteerde programma Zwarte Zwanen (MAX) besteed om 20:50 uur in aflevering vijf van een reeks over pensioenbeleggingen aandacht aan onder andere Marc van Heel, tegenwoordig werkzaam bij Expertisecentrum Financiële Risico’s Pensioenfondsen bij de Nederlandse Bank.

Van Heel werkte eerder bij Goldman Sachs, toevallig een bank die Nederlandse pensioenfondsen heeft benadeeld, en mag nu dus als voormalig medewerker van een bank die Nederlandse pensioenfondsen benadeelde mede toezicht houden op Nederlandse pensioenfondsen.

Onder andere het ABP en Pensioenfonds Vervoer werden destijds door Goldman Sachs fors benadeeld. Die laatste zegt voor zeker 250 miljoen euro te zijn benadeeld en heeft daarover diverse rechtszaken tegen Goldman Sachs gevoerd. Die liepen echter uit op geheime schikkingen.

In aflevering vier van Zwarte Zwanen, die vorige week werd uitgezonden, liet staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Kleinsma (PvdA) al weten dat ‘die geheime schikkingen niet deugen’.

In aflevering 4 van Zwarte Zwanen vorige week kwamen ook de bij Pensioenfonds Vervoer aangesloten chauffeurs, die nu nog steeds op zoek zijn naar hun pensioentje, aan het woord.

Reactie Nederlandse Bank

In een reactie liet DNB aan Omroep MAX weten dat ‘Marc van Heel veel ervaring heeft en wij vaak ervaren mensen uit de financiële sector aannemen’.

Marc van Heel zelf liet aan de bejaardenzender ouderejongerenzender weten dat deze job ‘past in mijn streven om mijn jarenlange ervaring te delen in een ander domein met jonge mensen die minder ervaring hebben’.