Ondernemen & zzp

Henk Kamp zet eerste stap naar ontsluiten handelsregister KvK

04-07-2016 16:47

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) gaat het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) stap voor stap ontsluiten. Dat schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer. Ondernemers kunnen binnenkort hun eigen gegevens gratis inzien. Daarnaast worden ze in staat gesteld jaarlijks 25 KvK-uittreksels gratis in te zien. Hierdoor gaat de KvK jaarlijks 5 miljoen euro aan inkomsten mislopen. Maar Kamp ziet de maatregel vooral als een voordeel voor ondernemers: “Dit leidt tot lastenverlichting, waarvan naar mijn mening alle ondernemers kunnen profiteren.”

Anonieme informatie wordt open data

Bovendien wil Kamp dat de KvK alle anonieme informatie uit het handelsregister gaat ontsluiten als open data. Wekelijks zal een deel van die informatie openbaar worden. Kamp: “Deze dataset biedt de mogelijkheid voor partijen om visualisaties en doorsnedes te maken, analyses uit te voeren voor onder andere benchmarking, strategie en beleid en om verbanden te leggen met andere bronnen.”

Kamp gaat kijken naar financiering KvK

Als alle informatie zou worden vrij gegeven zou de KvK jaarlijks 50 miljoen euro mislopen. Kamp wil daarom op een later moment verder kijken naar de toekomst van het handelsregister. Dat vereist volgens hem ‘een fundamentele bezinning’ op de wijze van financiering. De bewindsman wijst bovendien op mogelijke problemen met de privacy waar eerst oplossingen voor moeten worden gevonden.

Aanjager Open State: ‘Dit is een eerste stap’

De Open State Foundation pleit al lange tijd voor het ontsluiten van het handelsregister als open data. Uit Wob-procedures van de stichting bleek dat Kamp al enige tijd beschikte over rapporten over de kwestie. Directeur Arjan El Fassed is nu echter opgetogen:

“Dit is een eerste stap naar het ontsluiten van het handelsregister als open data. Het ontsluiten van handelsregisterinformatie als open data is van groot belang voor de economie, handel, innovatie en transparantie. De huidige financieringsvorm is een belangrijk obstakel voor het gebruik van de gegevens uit het handelsregister. Hiervoor zal het kabinet nog met een oplossing moeten komen.”