Ondernemen & zzp

VVD wil verlaging vennootschapsbelasting, PvdA woest

15-06-2016 14:58

Regeringspartij PvdA wil niets weten van verlaging van de vennootschapsbelasting. “Ga niet aan die wedstrijd meedoen”, zei PvdA’er Henk Nijboer woensdag in een debat met staatssecretaris Eric Wiebes van FinanciĆ«n. De VVD denkt er anders over.

Wiebes vindt dat er moet worden nagedacht over de hoogte van het tarief van de vennootschapsbelasting (vpb) om Nederland aantrekkelijk te houden voor het bedrijfsleven. Hij wil hierover met Prinsjesdag met een brief komen. Dan presenteert het kabinet de begroting voor volgend jaar.

De Europese Commissie wil belastingontwijking van bedrijven harder aanpakken. De VVD heeft daarbij wel een voorwaarde. “Eventuele belastingopbrengsten van de maatregel moeten weer teruggesluisd worden naar het bedrijfsleven, liefst met een lager vpb-tarief”, aldus Mark Harbers.

Wiebes ziet een trend dat andere Europese landen proberen bedrijven aan te trekken door een lagere winstbelasting. Dat kan niet worden genegeerd, zei hij. In Nederland ligt de vpb op 25 procent, Ierland zit op 12 procent. Maar Nederland zal nooit de “discounter van Europa worden”, benadrukte hij. Dat laten de Nederlandse voorzieningen volgens hem niet toe.

Linkse partijen vrezen een “race to the bottom” als landen beginnen met verlaging van de winstbelasting. PvdA’er Nijboer vindt bovendien dat met het verlagen van de vennootschapsbelasting ondernemingen juist zouden worden beloond voor jarenlang belasting ontduiken.

Anp