Opinie

Europese elite rekt Grieks lijden met het dumpen van 10 miljard euro

29-05-2016 15:53

De Europese elite weet dat alleen een Grexit Griekenland kan redden. Omdat de Europese elite de euro en eurocrisis lijkt te willen gebruiken om de Europese Unie meer macht te geven, rekt zij het Griekse lijden met alweer een steunpakket, ditmaal een ‘lening’ van 10,3 miljard euro. Dit geld is bijeengebracht door Europese belastingbetalers. Het is bij voorbaat weggegooid geld want het zal teloor gaan in het onvermijdelijke faillissement van de Griekse staat.

Europa met de euro is als een motor zonder smeerolie

De cultuur en ook de economische cultuur is zeer divers in Europa. De economieën van Noord-Europa met hun relatief strakkere financiële discipline draaien nu eenmaal anders dan die van Zuid-Europa, waar de financiële teugels een stuk losser staan. Vóórdat de euro werd ingevoerd werden deze verschillen opgevangen door de periodieke devaluaties van de Zuid-Europese munten, zodat Zuid-Europa kon blijven concurreren met Noord-Europa. De veranderende wisselkoersen waren de smeerolie van de Europese economie. Met de komst van de euro hebben we de smeerolie uit de Europese economie laten weglopen.

Het gevolg was dat Zuid-Europa steeds moeilijker kon concurreren met Noord-Europa. De export van Noord naar Zuid nam dan ook toe. Omdat de rente in Zuid-Europa door de komst van de euro aanzienlijk was gedaald kon men daar goedkoop geld lenen om die importen uit het noorden te betalen.

Neelie Kroes roemde de euro omdat die goed was voor de Nederlandse export. Die prachtige extra export was echter te vergelijken met dat prachtige brede strand in Thailand vlak voor de tsunami. En die euro-tsunami kwam: in 2009. De schulden in Zuid-Europa waren zo groot geworden en de concurrentiekracht van Zuid-Europa was zodanig gekrompen, dat de boel klapte. De effecten in Griekenland waren het grootst.

Euro is oorzaak van crisis

De oorzaak van deze crisis was en is de euro. De logische oplossing is dus een Grexit. Maar dat betekent gezichtsverlies voor de politieke elite. Daarom lossen zij het probleem niet op maar gooien jaarlijks miljarden euro’s in de bodemloze put van een failliet Griekenland. Ze stellen daarbij hervormingseisen die de Griekse economie nog meer schade toebrengen. Aangezien Griekenland nu al failliet is en de economie alleen maar verder afglijdt, zal Griekenland er op deze manier nooit bovenop komen.

Wat Syriza in Griekenland goed heeft gezien, is dat de opgelegde hervormingen Griekenland alleen maar verder in de put helpen. Wat Syriza verkeerd heeft gezien, is dat Griekenland met een ander beleid binnen de eurozone zou kunnen blijven.

Alleen een Grexit met een gelijktijdig faillissement kan Griekenland uit de huidige crisis helpen. Een nieuwe Griekse munt, die een aanzienlijke devaluatie zal betekenen ten opzichte van de euro, zal Griekenland weer in een positie brengen, waarin het kan concurreren en op eigen benen staan.

Het land is niet meer in staat zijn schulden terug te betalen. Het heeft dan ook geen enkele zin om nog meer geld te lenen aan Griekenland. Daarmee wordt de schuldenberg alleen maar groter. Wil Griekenland als land overleven dan zal de Griekse staat failliet moeten gaan. De leningen aan Griekenland en dus ook het nieuwe pakket van 10 miljard euro moeten als verloren worden beschouwd.