Wauw! Alles wat er mis is met Amsterdam in 1 jankstukje!

19-04-2016 12:46

In stadsfolder Parool ontvouwt zich het Drama van Amsterdam in één krantenkolom. Auteur Eric van Duivenvoorden is overtuigd kraker, dan weet u het wel. Woningdief Van Duivenvoorden is BOOS. Er moet namelijk een winkel sluiten omdat de huur is verhoogd, hetgeen leidt tot een jammerklacht over Het Grote Geld dat de dienst uit zou maken in de binnenstad. ‘Realiteit’ en binnenstadbewoners, altijd een heikele combinatie.

De grap is, de bedreigde winkel in kwestie is gelegen in één van de meest gewilde winkelbuurten, de Negen Straatjes. Daar zitten kleine, ‘authentieke’ winkeltjes die ‘authentieke’ rotzooi uit Franse uitdragerijen verkopen als brique-a-braque of brocante voor een miljoenmiljard euro per gammel caféstoeltje. De winkel die moet sluiten, verkoopt uitsluitend reisboeken. Reisboeken. In een fysieke winkel. Anno 2016. Heel raar, maar dat levert dus geen kut op want reisinformatie vindt men op internet, alles up to date en gratis, en de paar fossielen die nog papieren boeken kopen doen dit…op internet. Een reisboekenwinkel valt derhalve in de categorie paardentram: nostalgisch, sympathiek, maar nutteloos en niemand wil er gebruik van maken.

Maar dat ook de Grachtengordel niet immuun is voor marktwerking, daar wil het betere Gordeldier niet aan.

Hee! Een hypocriete D66-er?

Maar het wordt nog leuker. De eigenaar van het winkelpand is namelijk Marcel van den Heuvel, een D66-raadslid! D66! De ultieme Ons Soort Mensen-gordelpartij, die gaan dus zomaar Leuke Kleine Winkeltjes kapot-Shylocken! Of, zoals Van Duivenvoorden het zegt: “Als dit het is wat de liberale marktwerking ons brengt, is het beter om over de dictatuur van de vrije markt te spreken.”

Daar heeft de Gordel dus niet al die decennia fatsoenlijk PvdA en D66 voor gestemd he, dat dan opeens economische wetten ook zomaar gelden binnen het Singel! D66-raadsleden moeten hun pandjes onderhouden en uitbaten zodanig dat ook onrendabele hobbywinkeltjes gewoon gezellig in het straatbeeld blijven! En daar heeft Van Duivenvoorden nog best gelijk in ook want we kunnen over Van den Heuvel niet bepaald zeggen dat hij ‘puts his money where his mouth is‘. Een D66 raadslid mag zo veel geld verdienen als hij wil, maar als die afschuwelijke fatsoenspartij vervolgens in de raad loopt te janken over ‘de strijd tegen de markt’, dan is Van den Heuvel gewoon een enorme hypocriet. Verwacht je niet, van een Amsterdamse grachtengordelbewoner uit de D66-stal.

Hup Nutellabar!

Enfin, die tragische boekenhut wordt opgedoekt, er komt vast een Nutellabar in. Babyboomers die in de jaren ’70 en ’80 een grachtenpand kraakten, legaliseerden met dank aan vriendjespolitiek, met subsidies opknapten en nu op miljoenen zitten, eisen nu dat er een socialistisch protectoraat komt in het centrum van Amsterdam omdat anders hun rustieke beleving kapot gaat. D66 blijkt weer eens volstrekt hypocriet. En krakers die vuistjesmaaien tegen marktwerking zijn per definitie grappig. Amusanter wordt het niet! Deze situatie is echt in alle opzichten gemaakt van win.

Iedereen krijgt zijn bekomst. De Gordel bezwijkt aan zijn eigen, door de bewoners zelf hysterisch opgezweepte, populariteit. Verongelijkte krakers hebben definitief verloren en ongelijk gekregen. Slome winkels die nog in 1973 opereren gaan failliet. D66-pandjesbazen leren dat ze niet wegkomen met links lullen, rechts vullen. En de Vrije Markt zal zegevieren. Het centrum is dood en voor toeristen en kantoren, verstandige Amsterdammers wonen elders of zijn er laconiek over.