Portemonnee

Belgen vrezen te moeten gaan betalen voor pintransacties

21-03-2016 17:47

In Nederland klaagt de PvdA nog over te hoge rentes voor rood staan, bij de zuiderburen zijn ze inmiddels een stapje verder en begint de paniek over de 0%-ECB-rente om zich heen te slaan. Logisch, want ook een Belg kan nog bedenken dat een bank zonder rente toch ergens de kosten mee moet dekken (de consument dus).

Het Vlaamse blad De Tijd schrijft dat hogere tarieven voor bankdiensten niet langer taboe zijn en dat voorheen gratis service misschien wel zal moeten worden betaald door de consument. Zoals bijvoorbeeld advies en pintransacties, danwel het tappen van flappen uit de geldautomaat.

Maar zo makkelijk gaat dat (nog) niet, in België zijn banken verplicht zich aan een minimale gratis service te houden: tenminste 24 geldafhandelingen moeten gratis zijn voor de bankconsument. 24 keer pinnen doe je echter zo, al helemaal als je gaat shoppen in een markt waar nog altijd veel met cash geld wordt gewerkt. Denk aan eenmanscafé’s, tweedehands zaken, verkoop via Marktplaats.nl, de coffeeshop, de illegale markt of de sjaggeraar. Om over hoerenlopen nog maar te zwijgen.

Het wachten is nu op DasKapital.nl waar men uitlegt dat het echt zo’n vaart niet zal lopen met banken die geld gaan vragen voor pinnen of overmaken.