Ondernemen & zzp

Zzp’ers verdienen soms minder dan loonkabouters maar zijn vrijer en hun eigen baas

05-03-2016 11:37

Artsen, bedrijfskundigen en hoveniers doen het vaak financieel goed als zzp’ers. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wel blijkt dat een zzp’er gemiddeld 10 procent minder verdiend dan iemand die in loondienst is. Maar de zzp’er krijgt daarvoor in ruil meer vrijheid, draagt minder af over loon en kan in potentie oneindig veel winst maken door te groeien naar bijvoorbeeld een BV of door als zzp’er veel geld binnen te harken.

Kunstenaars komen er vaak het slechtste af. Ze hebben een inkomen dat gemiddeld de helft lager ligt. Meestal krijgen kunstenaars subsidie, dus eigenlijk zijn kunstenaars meestal in loondienst.

De laatste jaren zijn steeds meer mensen – al dan niet noodgedwongen – voor zichzelf gaan werken. In 2015 was 12 procent van de werkzame beroepsbevolking zzp’er.

Veel mensen hebben er ook voor gekozen om voor zichzelf te gaan werken omdat ze liberaal zijn en zichzelf individueel willen ontplooien. Dit tot groot verdriet en woede van linkse politici, Yvonne Hofs van de marxistische Volkskrant en de vakbonden.

In 2014 was het verschil in persoonlijk inkomen het grootst bij voltijders: 37.000 euro voor een zzp’er en 50.000 euro voor een werknemer met een volledige werkweek.

Het verschil in vrijheid was echter ook enorm: 40 uur per week verplicht op een kantoor zitten (tijden: 9 tot 5) met ‘collegaatjes’ voor werknemers met een volledige werkweek tegen 168 uur per week vrijheid op eigen locatie voor veel zzp’ers.

Anp/Tpo

Foto: hoe de wereld er uitziet als iedereen zzp’er is.