Opinie

Bonusquote: de waardeloze opleidingen kunst, cultuur, journalistiek en media

29-02-2016 17:56

“Tussen 2004 en 2012 nam het aantal filmstudenten in Groot-Britannië toe van 1625 naar 5530, een groei van 240 procent. In 2015 waren er 77 universiteiten die een cursus journalistiek aanboden, inclusief opleidingen voor banen als verslaggever, redacteur, fotograaf of cameramensen voor zowel print als digitaal.

Heden ten dage hebben jongeren meer kansen om hun ambities waar te maken dan ooit in de geschiedenis. Met één adder onder het gras: het echte schandaal is namelijk dat van alle hoger opgeleiden slechts een minderheid, een hele kleine minderheid, die ambities ooit waar zal kunnen maken.

Het is eenvoudig weg om je voor te schamen, 77 universiteiten die geld binnenharken voor cursussen journalistiek, terwijl de kansen om daarin een baan te vinden met de dag kleiner worden. Zonder te vervallen in saaie details, geen enkele nieuwsorganisatie op het Westelijk halfrond heeft een levensvatbaar businessmodel gevonden. Banen verdwijnen overal, en elke journalist kijkt met weinig vertrouwen naar de toekomst.

Het absurde van de creatieve industrie wordt ontmaskerd door hun positie in de arbeidsmarkt. Mensen uit de kunst-, cultuur- of media-sector die hun baan verliezen ontdekken dat er alleen nog maar werk is als docent. Docent voor cursisten die zelf ook weer geen baan zullen kunnen vinden in de kunsten of media.

Er komt een dag dat hetzelfde schandaal waar de banken door werden getroffen de universiteiten zal treffen, en deze dag zal niet lang meer op zich laten wachten.”

 

Nick Cohen schrijft hier over de leegte van creatieve en media-opleidingen in het Verenigd Koninkrijk maar in Nederland is exact hetzelfde aan de hand, als het niet erger is. De populatie afgestuurde hbo en wo journalisten, kunstenaars, acteurs of ‘iets in de literatuur danwel cultuur’-wetenschappers wordt hoger en hoger, terwijl het aantal masteropleidingen in dit soort vakken als paddestoelen uit de grond schieten. Een complete generatie is er ingetrapt en zal straks moeten toezien hoe hun diploma dankzij inflatie van de arbeidsmarkt en een kunstmatige bubbel, gecreëerd door moraalloze universiteit- en hogeschoolbestuurders, niets meer waard is.