Opinie

De Nederlandsche Bank smoort oprichting veilige bank in de kiem

11-02-2016 10:23

De Nederlandsche Bank heeft een initiatief om een veilige bank op te richten in de kiem gesmoord. De nieuw op te richten Depositobank werd eind december opgezadeld met onlogische en onredelijke eisen, waardoor het businessmodel onder de veilige bank wegviel.

Bestaande banken kunnen geen geld bewaren

In het huidige geldstelsel is het niet mogelijk om geld te bewaren, anders dan in een oude sok of een kluis. Geld op een bankrekening is een lening van de rekeninghouder aan de bank. De bank is dus eigenaar van het geld en de rekeninghouder heeft een vordering op de bank. Als de bank failliet gaat, is de rekeninghouder zijn geld kwijt (behalve als dat onder het Deposito Garantie Stelsel valt).

Omdat het vertrouwen in het huidige stelsel van banken afneemt is er behoefte aan een bank, die het geld van de rekeninghouder bewaart, terwijl de rekeninghouder eigenaar van het geld blijft. Zo’n bank is er niet.

Daarom is vanuit de Stichting Full Reserve het initiatief genomen om zo’n bank op te richten: de Depositobank. Het businessmodel van deze bank is heel simpel: het geld van de rekeninghouder wordt renteloos gestald bij De Nederlandsche Bank (DNB), de centrale bank dus. Deze gelden worden niet uitgeleend aan derden. Er is dus geen risico dat de bank failliet gaat. De Depositobank is dus een veilige bank in tegenstelling tot de bestaande risicobanken.

Deposito Garantie Stelsel niet nodig voor veilige bank

Om klanten te beschermen tegen de gevolgen van het faillissement van een bank is het Deposito Garantie Stelsel ingevoerd. Daarmee wordt een klant schadeloos gesteld tot een maximum van €100.000 als de bank failliet gaat. Alle banken betalen een premie om deze garantie te kunnen nakomen.

De Depositobank kan echter niet failliet gaan. Het is dus onlogisch als zij zou moeten meebetalen aan een garantie om klanten van failliete banken op te vangen. Het is net zo onlogisch als iemand, die geen huis bezit, te verplichten premie te betalen voor een opstalverzekering.

Tegenwerking van De Nederlandsche Bank

Toch heeft DNB van de op te richten Depositobank geeist dat zij meebetaalt aan het Deposito Garantie Stelsel. Dit is onlogisch en dus onredelijk. Deze onredelijke extra kosten halen de rentabiliteit van het businessmodel van de Depositobank onderuit. Door dit beleid van DNB hebben de initiatiefnemers geen andere keus gehad dan hun initiatief te staken. DNB heeft dus de facto de oprichting van de Depositobank, een veilige bank, verhinderd.

DNB laat hiermee zien de verdediging van het huidige risicovolle bankenstelsel belangrijker te vinden dan het faciliteren van een nieuw veilig financieel system.