Opinie

Vereniging Eigen Huis wil het voor starters nóg onmogelijker maken hypotheek te krijgen

01-02-2016 14:27

Vereniging Eigen Huis (VEH) wil dat de studieschuld voortaan ook wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) zodat hypotheekverstrekkers weten hoeveel schuld de hypotheekaanvrager nog heeft uitstaan. Tot nu toe wordt de studieschuld niet bij het BKR geregistreerd waardoor mensen ook met studieschuld een hypotheek kunnen aanvragen (als ze geluk hebben aangezien het voor starters tegenwoordig sowieso al zo goed als onmogelijk is een hypotheek te krijgen).

Volgens de VEH komen teveel mensen in de problemen omdat ze een hypotheek aangaan die ze vervolgens niet kunnen aflossen doordat ze ook hun studieschuld moeten afbetalen.

Maar omdat veel mensen een studieschuld hebben, en het tegenwoordig bijna onmogelijk is geworden te studeren zonder studieschuld wegens het vrijwel geheel afschaffen van studiefinanciering, zal dit bijna automatisch betekenen dat vrijwel geen enkele starter nog een hypotheek kan krijgen, wat uiteraard desastreus is voor de woningmarkt.

De regels voor het aanvragen van een hypotheek zijn in Nederland al absurd streng, al helemaal sinds de crisis van 2008. Ondanks het feit dat volwassen burgers zelfstandige beslissingen zouden moeten kunnen nemen vindt de overheid dat anderen voor die volwassen zelfstandige burgers moeten denken en zorgen dat ze niet in de schulden komen en dus voor die volwassen zelfstandige burgers beslissingen moeten nemen.

De Nederlandse burger is kennelijk imbeciel. Alsof in de schulden raken de verantwoordelijkheid is van anderen en niet van het beslissende individu zelf.

De VEH doet hier nu dus nog een schepje bovenop en wil er ook nog eens voor zorgen dat zelfs degenen met een studieschuld (een schuld met zeer lange aanlooptijd naar aflossing, soepele regels, aflossing naar draagkracht en een relatief lage rente) voortaan ook niet meer voor zichzelf mogen denken.

Hoe minder mensen voor zichzelf denken, hoe minder vrijheid ze hebben, dus hoe beter dat is voor de overheid. Zie ook: waarom de overheid ZZP’ers haat. Zie ook: grondbeginselen van het socialisme.

Nog even en de Nederlandse burger mag überhaupt blij zijn dat er nog huizen gekocht mogen worden. Niet dat het veel uitmaakt want als ook de studieschuld straks wordt geregistreerd bij het BKR kan ook vrijwel niemand nog een hypotheek aanvragen tenzij tweeverdiener met beiden minimaal drie keer modaal.