Economie

SER: ‘Kinderopvang uitbreiden, ongeacht of ouders werken’

21-01-2016 20:37

De mogelijkheden voor kinderopvang moeten worden uitgebreid. Dat staat in een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) aan minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), dat is gepubliceerd.

Voor kinderen van twee tot vier jaar moet er opvang komen van zestien uur per week, ongeacht of de ouders werken. Ouders die er gebruik van maken, betalen een inkomensafhankelijke bijdrage. De uitbreiding zou het Rijk 176 miljoen tot 231 miljoen euro kosten.

Stimulering

Verder vindt de SER dat er voor kinderen met een achterstand extra stimuleringsprogramma’s moeten komen. Ook dat zou voor zestien uur per week gelden. Dit programma zou 169 miljoen euro kosten.

Met de uitbreiding komt er een eind aan de versnippering van het aanbod aan kinderopvang en ontstaat een betere aansluiting op de basisschool, redeneert de SER. Bovendien kunnen zo meer vrouwen aan het werk.

D66 is blij met het advies. “Dit is een belangrijke doorbraak. De SER stelt duidelijk dat we vanaf jonge leeftijd moeten investeren in de opvang en ontwikkeling van kinderen. Hiermee krijgen alle jonge kinderen de kans op een goede start”, zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg.