Economie

Kabinet: overheid moet en kan en zal burgerhatender

04-01-2016 10:38

Het kabinet gaat een fusie tussen uitkeringsinstantie UWV en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) onderzoeken. Dat schrijft het in een brief aan de Tweede Kamer, meldt dagblad Trouw maandag. De brief is een reactie op een uitgebreide evaluatie van onderzoeksbureau Panteia naar het verstrekken van uitkeringen door UWV en SVB.

Volgens topambtenaren kunnen er miljoenen euro’s worden bespaard met de fusie. De uitkeringsorganisaties bedienen namelijk dezelfde doelgroep en hebben soortgelijke werkprocessen. Het overwegen van een samenvoeging is volgens de krant wel opmerkelijk, omdat beide organisatie de afgelopen jaren flink onder vuur lagen.

Panteia schreef bovendien in het rapport dat de taakverdeling nu helder is en dat een fusie geen goed idee lijkt.

Burgerhaat kan natuurlijk altijd beter. Daarom kan er niet vaak genoeg gefuseerd en gedecentraliseerd worden. Of de instantie ook doet waarvoor we er miljarden belastinggeld naar overmaken, maakt niet uit. In ieder geval kunnen door een fusie onrealistische besparingen door ‘synergievoordelen’ worden ingeboekt. En dat staat weer mooi.

Voor de burger wordt het een hel. De directie van het UWV vecht elkaar de tent uit en faalt in alle denkbare digitale opzichten. Bijvoorbeeld door het periodieke en totale non-functioneren van de website Werk.nl. Ondertussen fĂȘteert het UWV Fortuyn-moordenaar Volkert van der Graaf omdat deze boehoehoe-zielig zou zijn en worden zweefcursusjes Tarot-kaarten en helderziendingen gewoon vergoed. Het SVB is net zo slecht. Die verbrandde sneller belastinggeld dan God kan tellen omdat niemand daar weet hoe een computer van na 1993 werkt. Miljoenen en miljoenen down the drain. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoofdrol die de SVB in het PGB-drama speelde. U weet wel, dat drama waarin de overheid volgens de Nationale Ombudsman op alle fronten faalde.

Dus nee. Misschien moeten we dit soort onwaarschijnlijke faalorganisaties niet laten fuseren. Afbreken en vanaf de grond opbouwen, dat lijkt een beter idee.

ANP/TPO