Portemonnee

Acht tekenen dat je te veel schulden hebt

31-12-2015 13:33

Al jaren komen er met grote regelmaat nieuwsberichten langs waaruit blijkt dat veel Nederlanders gebukt gaan onder hoge schulden. Deze week stond er nog in de krant dat veel huishoudens in de schulden belanden, bijvoorbeeld door dure zorg en hoge huur. Hoe zit het bij jou? Dit zijn acht tekenen dat je te veel schulden hebt.

Lees ook: Kopje onder? Zo ga je met je schulden aan de slag.

1. Je kunt geen huis kopen

Sinds een aantal jaar wordt de studieschuld door banken ook meegenomen in de berekening van een hypotheek. Ondanks dat zijn banken nog redelijk vrijgevig met hypotheken.

Kom je door jouw schulden toch niet in aanmerking voor een hypotheek? Misschien wordt het dan toch tijd om die schulden weg te werken. Auteur Dave Ramsey zegt dat mensen alleen een huis moeten kopen als ze geen schulden hebben en geld hebben voor een forse eigen bijdrage.

2. Als je je beseft dat je aan de afgrond staat

Heb je alleen schulden en geen bezittingen? Dat is hetzelfde als het niet hebben van een noodfonds. Als je je baan kwijtraakt, je plotseling ziek wordt of je familie in crisis raakt, dan kun je wel eens in gigantische financiële moeilijkheden terechtkomen.

Het is daarom slim om een noodfonds aan te leggen voor onvoorziene kosten of gebeurtenissen. Als je dat hebt gedaan is het tijd om de schulden af te lossen.

Lees ook: Zo bouw je een buffer

3. Als afbetalen van schulden jaren kost

Hier die nieuwe auto kopen op afbetaling, daar twee creditcards waarmee je die dure vakantie betaalt in Australië. De schulden kunnen apart van elkaar nog behapbaar lijken, maar soms is het bij elkaar opgeteld een fors bedrag. Blijkt na het optellen van alle schulden dat het aflossen je jaren gaat kosten? Dan heb je echt teveel schulden en wordt het tijd om daar iets aan te doen.

Lees ook: Rood staan: zo onschuldig is dat niet

4. Als je minder dan 0 euro waard bent

Heb je ooit nagekeken hoeveel je echt waard bent? Dat kun je bijvoorbeeld gratis doen met deze tool van ING. Bij deze tool trek je schulden af van je bezittingen. Als je minder waard bent dan toen je geboren werd, moet er wel een alarmbelletje gaan rinkelen.

5. Als er elke maand schuld bij komt

Houd je jouw bankrekening en creditcardbetalingen niet in de gaten? Er is een kans dat er elke maand meer schuld bij komt, in plaats van dat je geld overhoudt, zonder dat je dat weet. Je kunt dit makkelijk tegengaan door een kasboek bij te houden. Nibud helpt je op weg. Je kunt ook makkelijk zien waar nog geld valt te besparen, zodat je elke maand iets over kunt houden.

Lees ook: Zo kun je aardig wat financieel leed voorkomen

6. Als de rente over schuld meer kost dan hypotheek

Ben je elke maand meer kwijt aan rente die je moet betalen over dje schulden die je hebt dan aan hypotheeklasten? Dan is het tijd voor verandering.

7. Als de schuld tussen jou en je dromen in staat

Is het je droom om een bedrijf starten of een gezin stichten, maar heb je gigantische schuldenberg die tussen die dromen in staat? Als je het leven uit je dromen wilt leven, is het tijd voor een aantal harde keuzes.

8. Als de minimale rente al pijn doet

Betaal je het minimale bedrag aan rente over je schulden en gaat dat nét, met veel pijn en moeite? Dan weet je zeker dat de schulden je boven het hoofd zijn gegroeid.

Lees ook: Tien tips om van je schulden af te komen

 

Dit artikel verscheen eerder op IEXGeld.nl