Economie

Vluchtelingensituatie Calais ‘kost transportsector 150 miljoen’

15-12-2015 08:51

De situatie bij het Franse Calais kost de Nederlandse transportsector alleen al dit jaar 150 miljoen, dat stelt althans Transport en Logistiek Nederland (TLN). De kosten ontstaan door schade, vertragingen en boetes die de maatschappijen oplopen in hun pogingen met de vluchtelingen bij de kustplaats om te gaan, zo meldt De Telegraaf op basis van uitspraken van de voorzitter van TLN, Arthur van Dijk.

Volgens Van Dijk hebben de chauffeurs te maken met bedreigingen waarbij honkbalknuppels, messen en ‘zelfs traangas’ gebruikt zouden worden om de chauffeurs te intimideren. Sommige truckers willen de toch naar Engeland niet meer maken. Het bekendst zijn de beelden van vluchtelingen die zich in vrachtwagens proberen te verstoppen, en zo willen meeliften naar de Britse eilanden.

Vluchtelingen aan boord

“Chauffeurs krijgen psychisch een dreun”, zegt Arthur van Dijk verder. De boetes lopen de bedrijven op wanneer er, ondanks maatregelen, toch vluchtelingen worden aangetroffen in de wagens. “We moeten af van de criminelenpositie die je als transportbedrijf momenteel hebt”, zo zegt hij tegenover de krant.

Afgelopen maand ging een filmpje van een Hongaarse trucker viraal, die de vluchtelingen bij Calais de huid vol scheldt.

https://www.youtube.com/watch?v=382njADcWvE