Het is officieel: Volkswagens Dieselgate is slechts het topje van de ijsberg

09-10-2015 18:16

Elon Musk krijgt elke dag een beetje meer gelijk: Dieselgate zou weleens het einde van de uitlaat kunnen betekenen. Hij en vele anderen komen er nu achter dat wat ze vermoeden, hoopten, vreesden of sneerden gewoon de waarheid is: praktisch alle autofabrikanten maken zich schuldig aan het overtreden van de emissieregels.

Vorige week onthulde The Guardian dat Renault, Nissan, Hyundai, Citroen, Fiat, Volvo en Jeep veel meer stikstof-oxiden uitstootten dan toegestaan is volgens Europese regelgeving. Uit nieuwe testresultaten van het onafhankelijke meetbureau Emissions Analytics’, kan de krant ook Mercedes-Benz (dat eerst glashard ontkende!), Honda, Mazda en Mitsubishi aan het rijtje toevoegen. Dat stelt The Guardian.

Op het moment dat de wagens in realistische omstandigheden worden getest, schieten de emissiewaarden omhoog tot twintig keer de toegestane hoeveelheid. Het lijkt er nu op dat Volkswagen weliswaar keihard manipuleerde (en dat van de rest vooralsnog niet bekend is), maar ook domme pech had omdat de hele industrie hard zijn best doet om de uitlaat te promoveren tot de sigaret van de 21e eeuw.

Beeld