Leven

Ook nieuwste Volkswagens uitgerust met manipulerende software

08-10-2015 13:31

Volkswagen heeft voor auto’s die volgend jaar geleverd moeten worden de aanvraag van certificaten in de Verenigde Staten teruggetrokken. Volgens een schriftelijke verklaring van Volkswagentopman Michael Horn in de VS is dat gedaan omdat de wagens software bevatten die niet is aangegeven bij de Amerikaanse en Californische milieudiensten.

Met de software kunnen de uitstootwaarden van dieselmotors worden gemanipuleerd. Het gaat om auto’s van de 2016-modellen Beetle, Jetta, Golf en Passat met een viercilinder dieselmotor. Volgens de Amerikaanse milieudienst EPA zijn ook certificeringsaanvragen voor nieuwe modellen van de Audi A3 turbodiesel ingetrokken.

Pon, de Nederlandse importeur van Volkswagen, benadrukt dat het om een specifiek Amerikaans verhaal gaat. In Europa zijn de nieuwste automotoren volgens zogeheten Euro 6-normen geconfigureerd. Die wagens zijn volgens Pon allemaal in orde.

Auto’s moeten in de VS door de lokale autoriteiten worden gecertificeerd voordat ze kunnen worden geïmporteerd. De wagens moeten voldoen aan Amerikaanse normen. Horn zal donderdag voor het Amerikaanse Congres zijn excuses aanbieden voor het dieselschandaal. Hij zal tijdens de hoorzitting beloven volledig mee te werken aan het onderzoek naar het schandaal.

Leden van de Amerikaanse Senaat doen onderzoek naar acties van Volkswagen omtrent belastingvoordelen voor consumenten die milieuvriendelijke diesels kochten. De EPA werkt samen met het ministerie van Justitie in een onderzoek naar het dieselschandaal.

Volkswagen heeft erkend dat er fraude is gepleegd met ongeveer 11 miljoen auto’s wereldwijd, waarvan ongeveer 160.000 in Nederland. Het gaat daarbij om wagens van verschillende merken als Volkswagen, Audi en Skoda die tussen 2009 en 2015 zijn gemaakt.

ANP