Leven

Ingenieurs Volkswagen leggen bekentenissen af in dieselgate

04-10-2015 12:52

In het schandaal rond de dieselauto’s van het Duitse merk Volkswagen zijn de eerste bekentenissen afgelegd, meldt de krant Bild am Sonntag. Verschillende ingenieurs zouden overeenkomstig hebben verklaard dat de smokkelsoftware vanaf 2008 is geïnstalleerd in de wagens, omdat die anders nooit zouden voldoen aan de scherpe uitstooteisen.

Volgens de krant is het niet duidelijk wie de opdracht heeft gegeven voor de installatie van de software.

De autofabrikant heeft aangekondigd dat wegens het dieselschandaal 11 miljoen auto’s terug moeten naar de garage voor nieuwe software. De schade voor het bedrijf kan in de miljarden lopen.

Bondskanselier Angela Merkel zei zondag in een radio-interview dat het schandaal bij de automaker de reputatie van de gehele Duitse industrie niet heeft geschaad. “Ik hoop dat Volkswagen snel de zaken opheldert en zorgt voor transparantie”, aldus Merkel. “Maar ik geloof dat de Duitse industrie nog altijd als betrouwbaar wordt gezien.”

Volkswagens financieel directeur en aankomend president-commissaris Hans Dieter Pötsch beschouwde het dieselschandaal waarin Volkswagen afgelopen weken verzeild is geraakt eerder als “een crisis die het bedrijf in zijn voorbestaan bedreigt”.

Anp