Achtergrond

Miljoenennota bevestigt: totale impasse ZZP-beleid

15-09-2015 16:39

De zelfstandigenaftrek en de startersaftrek blijven voorlopig zoals zij zijn, in elk geval tot de aangekondigde herziening van de inkomstenbelasting. Vooralsnog houdt de begroting van het Ministerie van Financiën rekening met de kosten daarvan tot 2020.

Het Ministerie van Economische Zaken maakt ondertussen een plan van aanpak voor de evaluatie van de zelfstandigenregelingen. Het streven is die evaluatie nog dit jaar aan te besteden en begin 2016 af te ronden.

Ook komen er vooralsnog geen verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid en geen verplichte pensioenopbouw. Het kabinet vindt het belangrijk dat zzp’ers daar wat aan doen, maar stelt zelf geen maatregelen voor. De Tweede Kamer wordt eind september 2015 geïnformeerd over de al toegezegde vrijwillige voortzetting van de lopende pensioenopbouw voor zzp’ers die starten vanuit loondienst.

Beleidsonderzoek ZZP opnieuw uitgesteld

Bij de Prinsjesdag-stukken ontbreekt opvallend genoeg het rapport over het interdepartementaal beleidsonderzoek naar zzp’ers. Staatssecretaris Wiebes van Financiën had dat voor de zomer wel in het vooruitzicht gesteld.

Blijkbaar zorgt het rapport dat al sinds eind mei af is voor zo veel onenigheid tussen de coalitiepartners dat het zelfs na vier maanden nog onder de pet gehouden moet worden. Volgens het Ministerie van Financiën komt het “kort na de zomer”, volgens Sociale Zaken “in het vierde kwartaal”.

Onzekerheid blijft

Kunnen zzp’ers nu opgelucht ademhalen? Integendeel: de onzekerheid die het kabinet twee jaar geleden heeft gecreëerd over de zelfstandigenaftrek en de sociale zekerheid van de zzp’er blijft nu nog langer boven de markt hangen. In elk geval tot na de volgende Tweede Kamerverkiezingen, die voor 15 maart 2017 op de kalender staan.

Dat komt bovenop de onzekerheid die toch al in de markt heerst over de modelovereenkomsten die per 1 januari in plaats komen van de VAR-verklaring. De communicatie daarover vanuit Financiën is nihil, en de zzp-bonden horen we er ook niet meer over.

Bij elkaar opgeteld is dit alles funest voor het ondernemersvertrouwen en dus voor de groei en de innovatie waar de Nederlandse economie zo’n behoefte aan heeft.

Lees ook

Beleidsonderzoek ZZP afgerond, maar nog niet naar Kamer
Dossier: ‘Onderzoek: “ZZP’ers: Markvernieuwers of marktverziekers?”‘
 
Pierre Spaninks is ZZP-expert. Woensdag 16 september om 8:00 uur spreekt hij in Seats2Meet Utrecht CS op een ontbijtbijeenkomst voor ZZP’ers.