Portemonnee

Asielzoeker in huis nemen in Duitsland is fiscaal aftrekbaar

25-08-2015 16:54

Wie in Duitsland een vluchteling in huis neemt of onderhoudt kan de kosten van het levensonderhoud van de gast aftrekken van de belasting. Dit heeft belastingdeskundige Timo Bell dinsdag in de krant Die Welt beklemtoond.

Het onderhouden van een vluchteling kan als buitengewone last worden opgevoerd en is dan aftrekbaar. De vluchteling mag evenwel geen familie zijn en de persoon die de vluchteling opneemt moet zich schriftelijk verplichten in het levensonderhoud van de vluchteling te voorzien.

Volgens de deskundige hoeft de vluchteling niet in huis te worden opgenomen om aftrekbaar te zijn. Maar als die elders wordt onderhouden, moet er wel duidelijk met rekeningen en bonnetjes worden aangetoond dat in het levensonderhoud is voorzien.

Dit jaar bedraagt de aftrekpost voor vluchtelingenzorg maximaal 8472 euro. Dit bedrag is een schatting van het Duitse ministerie van Financiƫn.

Duitsland worstelt met een enorme stroom vluchtelingen. Sommige politici spreken over volksverhuizingen en er worden aanslagen gepleegd op opvangcentra gepleegd.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier waarschuwde dinsdag tegen “hysterie” rond de vluchtelingstroom.

Anp