Economie

Geen 10, maar 4 procent: ‘Bijdrage zzp’ers aan economie schromelijk overdreven’

08-08-2015 10:32

De cijfers over het aandeel van zzp’ers in het Bruto Binnenlands Product die afgelopen week naar buiten kwamen zijn schromelijk overdreven. In plaats van de ‘10%’ waar het Financieele Dagblad afgelopen dinsdag over berichtte is het eerder 4 procent. Dat blijkt bij het nagaan van de cijfers door journalist Pierre Spaninks voor TPO Magazine dit weekend.

Cijfers zijn niet te vergelijken

Het FD baseert zich op een onderzoek van ZZP Barometer. De Barometer komt voor de gelegenheid met een nieuw begrip, bzp (bruto zzp product), op de proppen. Spaninks stelt vragen bij de representativiteit van het panel van de Barometer; naast de zelfselectie die altijd speelt bij onderzoekspanels wijst hij er op dat het panel van ZZP Barometer grotendeels tot stand is gekomen voordat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de nieuwe definitie van zzp ging hanteren.

Het grootste probleem is echter de vergelijking van het ‘bzp’ van de Barometer, gebaseerd op omzetten, met het vertrouwde bbp (bruto binnenlands product). Die twee kun je niet zo vergelijken, bevestigt ook Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. Cijfers over de omzet na aftrek van hun kosten van zzp’ers hebben echter noch het CBS, noch de Barometer. Na een correctie op de gegeven cijfers blijken zzp’ers goed voor ‘maximaal 4 procent’ van de economie, niet de 9,4 die de Barometer geeft. Het aandeel van zzp’ers blijkt dus veel lager dan de afronding naar “10% van de Nederlandse Economie” die de media afgelopen week brachten.

Lees het hele artikel over de bijdrage van zzp’ers aan de Nederlandse economie hier bij TPO Magazine of via Blendle