Economie

Griekse ministers wilden centrale bank plunderen in voorbereiding op Grexit

26-07-2015 17:58

Volgens rapporten in handen van Griekse oppositiepartijen wilden leden van regeringspartij Syriza ‘centrale bankreserves plunderen’ en ‘wachtwoorden van de online belastingdienst hacken’ om een terugkeer naar de drachme mogelijk te maken in het geval van een grexit. Voormalig minister van energie Lafazanis en voormalig minister van financiën Varoufakis zouden de plannen hebben bedacht, zo meldt Reuters.

In een interview deze zondag met RealNews Daily gaf voormalig minister Lafazanis uitleg over zijn plannen. Volgens hem was het plunderen van de bankreserves een manier om pensioenen en ambtenarensalarissen te kunnen blijven uitbetalen als Griekenland uit de euro zou worden gegooid.

Volgens de Financial Times was Lafazanis zelfs bereid om de baas van de Griekse centrale bank te arresteren als hij de reserves niet wilde afstaan. Lazafanis noemt deze berichten echter “leugens, fantasie, paniekzaaierij, speculatie en ouderwets anti-communistisch”.

Ook het in het geheim kopiëren van wachtwoorden van Griekse burgers die gebruik maken van de online belastingdienst was een plan. Belastingbetalers zouden dan een nieuwe pincode kunnen krijgen voor een parallel betalingssysteem als de banken gesloten zouden blijven.

De Griekse (online) belastingdienst staat onder controle van de EU. Met nieuwe codes voor burgers zou een schaduwbelastingsysteem kunnen worden opgezet.

De bekentenissen illustreren de groeiende chaos binnen regeringspartij Syriza. Zeker een kwart van de partij was tegen het opnieuw accepteren van Europese austerity maatregelen. Tsipras heeft veel moeite om zijn partij bij elkaar te houden.

Dimitris Mardas, tweede minister van financiën, ontkent dat er binnen de regering ooit plannen zijn gesmeed om de euro te verlaten.